We worden om de oren geslagen met artificiële intelligentie, ook in de vastgoedsector. Maar wat valt er allemaal onder die koepelterm? Moet je er als vastgoedondernemer wel mee aan de slag? Wat levert het je op? Deze opleidingsdag biedt jou houvast en laat je toe om AI-projecten in jouw organisatie beter te begrijpen en te beoordelen. Het interactief programma maakt het mogelijk om volop met de docenten en deelnemers in gesprek te gaan.
Basisbegrippen en essentials van AI
Prof. Mathias Verbeke, KU Leuven
9 - 10.30 uur
Professor Mathias Verbeke, expert in kunstmatige intelligentie (AI) verbonden aan KU Leuven - Brugge, trapt de studiedag af. In zijn presentatie belicht hij de cruciale concepten die essentieel zijn voor een basisbegrip van kunstmatige intelligentie. Met een heldere uitleg over hoe AI werkt, gidst professor Verbeke deelnemers door de basisprincipes, waardoor ze een solide basis leggen om de mogelijkheden en toepassingen van kunstmatige intelligentie in de vastgoedwereld te begrijpen.
Juridische en ethische aspecten van AI en/in vastgoed
Drs. Alexander Appelmans en dr. Benjamin Verheye, KU Leuven
10.45 - 12.15 uur
In dit segment focussen we op de juridische en ethische aspecten van kunstmatige intelligentie in de vastgoedsector. De sessie bouwt verder op recente inzichten in hoe AI vastgoed transformeert. We leggen daarbij de nadruk op de huidige wetgevende initiatieven (bv. AI Act) en de belangrijkste ethische vraagstukken (bv. privacy).
Verwacht een grondige verkenning van de potentiële risico's en de toekomstige mogelijkheden. Verschillende AI-gestuurde valuatie-tools worden vandaag al gebruikt om bv. markttrends te identificeren en vastgoedwaarderingen te nuanceren, wat leidt tot betere investeringsbeslissingen. In vastgoedbeheer maakt AI het mogelijk om energieverbruik te optimaliseren, waardoor de operationele efficiëntie en winstgevendheid aanzienlijk toenemen. Ook chatbots worden ingezet om de klantenservice in de vastgoedsector te verbeteren, wat resulteert in een efficiënter verkoopproces.
AI en (vastgoed)ondernemerschap
Vincent Verstraete, digital strategist & architect, AE
12.15 - 13 uur
Stilstaan is achteruitgaan. Bedrijven moeten zich continu blijven verbeteren en innoveren om hier een antwoord op te bieden. Digitale technologieën zoals AI, maar ook Internet-of-things of pakweg Blockchain, bieden hier enorme mogelijkheden, maar voor veel bedrijven is het een grote uitdaging om bij te blijven met alle evoluties en in te spelen op de juiste opportuniteiten.
In deze sessie willen we je een aantal handvaten aanreiken om hier slimme keuze in te maken, zodat technologie innovatie echt de motor kan worden voor de realisatie van je strategie.
Business cases: toepassingen van AI binnen vastgoed
14 - 15.30 uur
- Machine Learning voor marktvoorspellingen | Philippe Meire (March)
In 2019 richtte Philippe Meire March op, met de bedoeling om het matchingproces tussen vraag en aanbod in bedrijfsvastgoed beter en sneller te doen verlopen door middel van technologie. Door marktvoorspellingen ter beschikking te stellen van vastgoedstakeholders met machine learning, wil het bedrijf de vastgoedkennis op de markt vergroten. - Notariaat | Benjamin Verheye (KU Leuven)
We zoomen in op de praktische toepassing van AI binnen het notariaat. Aan de hand van voorbeelden en use-cases (bv. de FEDNOT clausule-zoeker) zullen we demonstreren hoe AI de efficiëntie en nauwkeurigheid van notariële processen kan verbeteren. - AI en Vastgoedwaardering | André Stolk (Stadim)
De kracht van data en AI toepassen op vastgoedwaardering. Hoe doe je dat? Wat zijn de uitdagingen en opportuniteiten? In deze pitch lichten we het traject toe dat Stadim heeft afgelegd naar een performant Automated Valuation Model voor residentieel vastgoed en wat de verdere plannen zijn voor de toekomst op het vlak van digitalisering, data en AI bij Stadim. - EPC simulaties | Ellen Debussche (Rock.estate)
Het Energieprestatiecertificaat (EPC) is een cruciale parameter geworden bij het waarderen, verwerven en financieren van residentieel vastgoed. Rock.estate ontwikkelde een simulator die (toekomstige) huiseigenaars ondersteunt bij het bepalen van de juiste renovaties die aansluiten bij zowel behoeften als financiële mogelijkheden, door met gepersonaliseerde resultaten een zicht te brengen op de Return-On-Investment per scenario.
Workshop ChatGPT en generatieve ai: hoe inzetten binnen je vastgoedonderneming?
Pieter De Buysser, NXTGN
15.45 - 17.30 uur
Generatieve AI kennen we intussen vooral van ChatGPT maar hoe zorg je dat het meer is dan een leuk experiment? In deze sessie gaan we een stap verder en duiken we dieper in de concrete mogelijkheden van de technologie voor jouw vastgoedonderneming. In een hands-on workshop zetten we de eerste stappen richting een generatieve AI strategie die jouw vastgoedonderneming productiever, creatiever, slimmer en persoonlijker maakt.