Denkend Geloven | De hopende mens - Kortrijk

Denkend Geloven | De hopende mens - Kortrijk

Intro

Albert Camus beweerde dat er maar één echt filosofisch probleem was: hoe het komt dat we, tegenover zoveel absurditeit in de wereld, niet allemaal zelfmoord plegen. 

Wij willen ons in deze reeks buigen over al die mensen die tòch voortdoen. Je zou ze kunnen afdoen als lafaards, dommeriken of naïevelingen, die de werkelijkheid niet onder ogen durven te zien. Zwevers, met het hoofd in de wolken. Maar we zien ook mensen met de voeten stevig op de grond: die de ernst van een situatie au sérieux nemen, en er toch niet aan ten onder gaan. Mensen die leven vanuit het motto “I am not optimistic, but I am hopeful”.

In vier lezingen bekijken experten hoop vanuit een andere invalshoek. Wat betekent hoop voor iemand die in de gevangenis zit, en weet dat hij/zij er nooit levend zal uitkomen? Wat voor een ernstig zieke? Welke hoop kan je lezen in de vaak anonieme economie en dreigende ecologie? En komt men ook in de theologie tot een nieuwe “akte van hoop”?

lees meer… minder…

On site Livestream Recording

When?

From 15/12/2020 to 24/11/2020

Where?

KU Leuven Kulak

Lecturers

Hendrik Opdebeeck, Marc Steen, Agnes Steenssens, Anne Vandenhoeck

lees meer… minder…

Standard price

45 euro

Klap alles open Klap alles dicht

Programma

De veerkracht van de christelijke hoop | prof. dr. Marc Steen

Er heerst in onze samenleving veel moedeloosheid. Naast liefde en geloof is voor christen hoop evenwel één van de drie grote zogenaamde goddelijke deugden. Wat zijn de fundamenten en kenmerken van de christelijke hoop? 

De christelijke hoop steunt allereerst op vertrouwen op God; God komt volgens Bijbelse getuigenissen met zijn beloftevolle toekomst naar ons toe. Beslissend hierbij is zijn toe-komst in Jezus-Christus. De hoop van christenen is bovenal gefundeerd op diens verrijzenis. Christenen zijn geroepen om in de wereld, zowel in viering als in praxis, getuigenis af te leggen van de hoop die in hen leeft, een hoop die alomvattend is. 

Prof. dr. Marc Steen is docent aan de faculteit Theologie en Religiewetenschappen KU Leuven en binnen het bisdom Brugge vicaris-generaal en bisschoppelijk gedelegeerde voor de parochies. 

Op dinsdag 13 oktober 2020 in Kortrijk.

 

Ecologie en economie: bronnen van hoop? | prof. dr. Hendrik Opdebeeck

Terwijl ecologie vroeger ver van ons bed lag, dwingen de COVID-19-crisis en de klimaatverandering ons vragen te stellen over de impact van onder meer economie op de natuur. Op welke manier kunnen we, in plaats van louter aan doemdenken te doen, eerder hoop ontwaren te midden van deze problematiek? 

Prof. dr. Hendrik Opdebeeck is als hoogleraar verbonden aan het Centrum voor Ethiek Universiteit Antwerpen en doceert er filosofie aan de faculteiten Bedrijfswetenschappen & Economie, Sociale Wetenschappen en Letteren & Wijsbegeerte. Hij is voorzitter van het actief-pluralistisch SPES-forum voor zingeving in de economie en de samenleving. 

Deze lezing wordt aangeboden i.s.m. de Trends Leerstoel Economie van de Hoop.

Op dinsdag 15 december 2020 in Kortrijk.

 

Hoop en hopeloosheid: een getuigenis over hulpverlening in de gevangenis | Agnes Steenssens

(On)gelovigen en (on)schuldigen; iedereen hoopt of wanhoopt op zijn/haar eigen manier, in zijn/haar eigen heden, vaak bepaald door zijn/haar verleden en toekomst. (Wan)hoop is soms moeilijk te temmen, en hangt samen met het uitzicht op herstel of op nieuwe kansen op integratie. Is hopen een keuze, net zoals gelukkig zijn een keuze is? 

Agnes Steenssens schrijft al bijna 20 jaar met terdoodveroordeelden in Amerika en bezoekt er regelmatig verschillende gevangenen in de Texaanse dodencellen. Het intense contact dat ze heeft met terdoodveroordeelden heeft haar de kracht van hoop en wanhoop doen inzien. 

Op dinsdag 24 november 2020 in Kortrijk.

 

Hoop in de wereld van de zorg: een ondergewaardeerde kracht | prof. dr. Anne Vandenhoeck

Het vermogen tot hopen betekent zoveel meer voor mensen dan enkel de hoop op genezing. Mensen hopen tot hun laatste ademtocht. Kunnen hopen geeft immers kracht en zin aan het leven. Toch wordt er (te) weinig mee gewerkt in de zorg, enige therapievormen niet nagelaten. Hoop geeft nochtans perspectief en is een krachtige motor. De christelijke traditie biedt inspiratie om te leven met hoop. Al deze elementen zijn het meer dan waard om even bij stil te staan.

Prof. dr. Anne Vandenhoeck heeft gewerkt als ziekenhuispastor voor ze doctoreerde. Sinds 2014 bekleedt ze de leerstoel pastorale zorg en diaconie aan de faculteit Theologie en Religiewetenschappen. Prof. dr. Anne Vandenhoeck is voorzitter van het Academisch Centrum voor Praktische Theologie en directeur van het European Research Centre for Chaplains in Health Care. Ze heeft meerdere artikels rond het thema hoop gepubliceerd. 

Op dinsdag 20 oktober 2020 in Kortrijk.

Praktisch

Data en plaats

Dinsdag 13 en 20 oktober, 15 december en 24 november 2020

KU Leuven Campus Kulak Kortrijk, E. Sabbelaan 53 in Kortrijk 

Om ook jouw gezondheid en veiligheid te garanderen, zullen we met kleinere groepen werken en/of een online alternatief bieden dat rekening houdt met de op dat moment geldende COVID-19-maatregelen.

Inschrijven
Inschrijven kan online.
U betaalt 15 euro voor één avondlezing of 45 EUR voor de volledige reeks op de rekening IBAN BE31 2850 2133 2955 van het Postuniversitair Centrum, met vermelding “400/0020/00764 + naam deelnemer(s)”. 

Livestream of opname
Je kunt de lezing volgen via livestream waarbij je vragen kunt stellen via chat of nadien de opname bekijken. Je hebt hier enkel een computer met internet voor nodig. 

 

keyboard_arrow_up