Opleiding tot vertrouwenspersoon 5-daagse basisopleiding

Opleiding tot vertrouwenspersoon

5-daagse basisopleiding

Intro

Een vertrouwenspersoon is een persoon die wordt aangesteld om anderen te ondersteunen en te begeleiden bij persoonlijke, emotionele of professionele kwesties. 
Het is iemand met wie men in vertrouwen kan praten, zonder angst voor oordelen of negatieve gevolgen. Vertrouwenspersonen zijn actief binnen organisaties, zoals bedrijven, scholen of andere instellingen, om een veilige omgeving te creëren waarin medewerkers of studenten hun zorgen, klachten of problemen kunnen delen.

De rol van een vertrouwenspersoon kan variëren, afhankelijk van de context waarin ze werken. Vertrouwenspersonen zijn getraind om te luisteren, te ondersteunen, te adviseren en te helpen bij het zoeken naar mogelijke oplossingen. Ze bieden een vertrouwelijke en neutrale ruimte waarin mensen vrij kunnen spreken over zaken die hen bezighouden, zoals stress, discriminatie, pesten, intimidatie, ongewenst seksueel gedrag, conflicten op de werkvloer of andere persoonlijke problemen.

Heb je je certificaat al behaald?

Als vertrouwenspersoon ben je verplicht 1x per jaar een intervisie te volgen om opvang en bemiddeling op een goede manier te verzekeren. Wij bieden hiervoor een interactieve terugkomdag aan.

lees meer… minder…

Download brochure

On site

When?

From 10/09/2024 to 02/10/2024

Where?

KU Leuven - Brugge

Lecturers

Anke Luts, Lotte Van Noyen

lees meer… minder…

Standard price

1255 euro

Klap alles open Klap alles dicht

Doelstellingen

Het belangrijkste doel van een vertrouwenspersoon is om te zorgen voor het welzijn van de persoon die hulp zoekt. 
Je kan helpen bij het verkrijgen van informatie, het bespreken van mogelijke stappen en het bieden van emotionele steun. Vertrouwenspersonen werken volgens strikte ethische richtlijnen en zijn gebonden aan het beroepsgeheim.

Na deze opleiding:

  • Ben je op de hoogte van de procedures en wetten rond psychosociaal welzijn op het werk 
  • Heb je je de nodige kennis over de preventie van psychosociale risico’s eigen gemaakt 
  • Begrijp je de definities van stress, burn-out, conflicten, pesten, geweld en ongewenst seksueel gedrag 
  • Ben je op de hoogte van de risicofactoren omtrent het ontstaan van psychosociale problemen 
  • Heb je de nodige communicatievaardigheden voor het voeren van opvanggesprekken, gesprekken met derden en bemiddelingsgesprekken 
  • Kan je een informeel verzoek tot psychosociale interventie op een deskundige wijze behandelen conform de wetgeving 
  • Heb je de nodige know how om een welzijnsbeleid te optimaliseren in de werkomgeving

Doelgroep

  • Iedereen, zowel uit de private sector als uit de overheidssector, die de rol van vertrouwenspersoon opneemt of zal opnemen.
  • Geïnteresseerden die een actieve bijdrage leveren in het domein van welzijn zoals: preventieadviseurs, HR-verantwoordelijken, medewerkers van de sociale dienst, vakbondsafgevaardigden.

Programma

Vertrouwenspersonen zijn waardevolle actoren bij het welzijn op het werk. Tijdens de opleiding zoomen we in op de rol en verantwoordelijkheden van vertrouwenspersonen. De deelnemers krijgen uitgebreid de gelegenheid om de nodige vaardigheden en technieken te ontwikkelen en in te oefenen.
 

Module 1 & 2 | Psychosociale risico's op het werk

We staan stil bij de wettelijke verplichtingen die voortvloeien uit de huidige wetgeving, de verschillende stappen om een constructief welzijnsbeleid te realiseren en de verschillende rollen en verantwoordelijkheden die de wet toewijst aan de verscheidene actoren. 
Hierbij besteden we ook aandacht aan de relatie tussen de preventieadviseur psychosociale aspecten en de vertrouwenspersoon.

Daarnaast worden de vertrouwenspersonen in deze module vertrouwd gemaakt met de thematiek in al zijn facetten:

  • Waarover gaat het?
  • Welke vormen van psychosociale risico's bestaan er?
  • Hoe kunnen we ze begrijpen?
  • Welke gevolgen hebben ze op individueel, groeps-en organisatieniveau?
     

Module 3 | Psychosociale interventie: gesprekstechnieken en het opvanggesprek

De centrale taak van de vertrouwenspersoon is een goede opvang verzekeren vanuit een neutrale positie. Daarbij zullen we het hebben over het communicatieproces: actief luisteren, constructief feedback geven en ontvangen, verbale en non-verbale communicatie.

Vervolgens zullen we het ook hebben over de voorwaarden voor een goed gesprek, het identificeren van de verwachtingen van de verzoeker, een kader scheppen voor het onderhoud. 
Vanuit een gerichte probleemanalyse focussen we ons op het herkaderen van de situatie en op het zoeken naar oplossingen. 
We bespreken de verschillen tussen het verzoek tot informele en verzoek tot formele psychosociale interventie.

Module 4 | Psychosociale interventie: het beheersen van probleemsituaties - gesprek met derden

Deze dag staat in het teken van het aanleren van specifieke communicatievaardigheden. 
Zowel het gesprek met een andere partij als het gesprek met de leidinggevende worden onder de loep genomen en ingeoefend. Ook bespreken we uitgebreid tips en aandachtspunten.

Module 5 | Psychosociale interventie: het beheersen van probleemsituaties - de bemiddeling

Tijdens deze dag verwerven de deelnemers kennis en vaardigheden betreffende de verschillende technieken voor psychosociale interventie.  Bijzondere aandacht gaat naar gesprekstechnieken in het kader van bemiddelen bij conflicten en ongewenst gedrag op het werk.

Module 6 | Persoonlijke ontwikkeling als vertrouwenspersoon

We staan stil bij de eigen leerpunten en voorwaarden om je rol als vertrouwenspersoon op een goede manier te kunnen opnemen. 
Wat is je eigen stijl? Wat zijn je kwaliteiten? Je valkuilen? Hoe ga je om met emoties? Hoe bewaar je de neutraliteit? ...

Docent
De opleiding wordt verzorgd door mevr. Lotte Van Noyen, klinisch psycholoog – gedragstherapeut van achtergrond en trainer - consultant bij Pulso. Ze geeft trainingen en intervisies in en voor organisaties rond allerlei welzijnsgerelateerde topics, waaronder ook de intervisie voor vertrouwenspersonen. Daarnaast begeleidt ze bedrijven en organisaties naar een geïntegreerde welzijnsbeleid. 

De wetgeving wordt de eerste dag in de namiddag toegelicht door mevr. Anke Luts, psychologe en director bij Pulso Europe. Zij heeft jarenlange ervaring als externe vertrouwenspersoon en leidde ook reeds tal van vertrouwenspersonen, HR medewerkers en preventieadviseurs op.

Organisatie

Deze opleiding wordt georganiseerd door PUC - KU Leuven Continue.

Praktisch

Data en plaats

Dinsdag 10 september, donderdag 12 september, woensdagen 18 september, 25 september en 2 oktober 2024. 
Lessen telkens van 9.30 tot 16.00 uur. 

KU Leuven - Brugge (Spoorwegstraat 12, Brugge)
Met de trein zeer vlot bereikbaar: slechts 100 m van het station. Indien je met de wagen komt kan je gratis parkeren (met je parkeercode) op de parking van de campus.

Inschrijven
Inschrijven gebeurt vóór 2 september 2024.
Omwille van het interactieve karakter van de opleiding is het aantal deelnemers beperkt. De inschrijvingen worden geregistreerd in volgorde van ontvangst.

De deelnameprijs is 1255 euro.
Als door de Vlaamse Overheid erkende opleidingsinstelling aanvaarden wij betalingen via de KMO-portefeuille. 
Ons erkenningsnummer is DV.O102270 . Kies bij het finaliseren van je aanvraag voor Thema "Beroepsspecifieke competenties"

Erkenning
Erkend door de Federale Overheid (FOD WASO)
Erkend voor Vlaams Opleidingsverlof onder dossiernummer ODB-0002139

Toetsing van het leerresultaat 
Als deelnemers kan je een individueel rapport indienen waarin je de aanpak van een concrete opdracht als vertrouwenspersoon uitwerkt. Na een positieve evaluatie door de docenten en mits voldoende aanwezigheid behaal je het officieel certificaat als vertrouwenspersoon.

Heb je je certificaat al behaald?

Als vertrouwenspersoon ben je verplicht 1x per jaar een intervisie te volgen om opvang en bemiddeling op een goede manier te verzekeren. Wij bieden hiervoor een interactieve terugkomdag aan.

Accreditatie

Erkend voor Vlaams Opleidingsverlof onder nummer ODB-0002139.
Erkend door de Federale Overheid (FOD WASO).

Getuigenis(sen)

Deelnemer 2023
"Het interactieve aspect in de beperkte groep was een grote meerwaarde. Door de vele ervaring van de lesgeefster hebben we in deze kleine groep heel veel kunnen oefenen en ons de theorie eigen kunnen maken. De opleiding was zeer interactief."

Related courses

Psychology

×

Staff and organization

×

Health, wellbeing and care

×

keyboard_arrow_up