Denkend geloven | Geloof in welzijn - Kortrijk

Denkend geloven | Geloof in welzijn - Kortrijk

Intro

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) omschrijft gezondheid als “een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn”. Gezondheid is dus meer dan 'de afwezigheid van ziekte'. Kunnen geloof en zingeving een rol spelen bij het mogelijk maken en behouden van wat de WHO omschrijft als gezondheid? Welke plaats kan spiritualiteit hebben in de gezondheidszorg? Kunnen religieuze concepten en voorstellingen ons helpen om lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn te bevorderen? Hoe denken religies over het levenseinde en kunnen ze ons helpen beter met onze eindigheid om te gaan? In deze editie van Denkend Geloven verkennen we deze vragen in vier lezingen, met als resultaat een boeiende zoektocht naar de band tussen geloof en iets wat iedereen aanbelangt: ons welzijn.

lees meer… minder…

Télécharger la brochure

En présentiel Livestream

Quand?

du 18/02/2025 au 25/03/2025

Où ?

KU Leuven Kulak, Hybrid Classroom

Enseignants

Latifa Chebaa, Stephan Claes, Lindsy Desmet, Axel Liégeois, Tine Schellekens

lees meer… minder…

Prix de base

45 euro

Klap alles open Klap alles dicht

Doelstellingen

In deze lezingenreeks, of in een van de sessies, krijg je een zicht op hoe nauw geloof, spiritualiteit en ons (mentaal) welzijn met mekaar verbonden zijn.

Programma

De gestreste samenleving: waarom we alles hebben en toch ziek worden | 18 februari 2025

dr. Stephan Claes

Heel wat mensen kampen met hinderlijke lichamelijke en psychische klachten waarvoor niet direct een medische verklaring gevonden kan worden. Wat zegt dat over hoe we omgaan met onszelf en met ons lichaam? Welke elementen in onze samenleving dragen bij tot deze vormen van uitputting? En wat kunnen we eraan doen?

Artsen en andere zorgverleners hebben geen duidelijk antwoord op deze vragen. Medicatie, klassieke psychotherapie en alternatieve therapieën worden breed toegepast, met wisselend succes. We pleiten voor een meer fundamentele omslag in de manier waarop we met de uitdagingen van onze samenleving omgaan. De herontdekking van basisattitudes zoals mededogen, zelfkennis, vergeving en dankbaarheid kan daarbij een essentiële rol spelen. Deze “vergeten vaardigheden” zijn diep verankerd in alle grote tradities, ook in de christelijke spiritualiteit.

Stephan Claes is psychiater in het Universitair Psychiatrisch Centrum van KU Leuven, en hoogleraar aan deze universiteit. Zijn onderzoek spitst zich toe op de invloed van langdurige stress op lichaam en geest. Over dit onderwerp schreef hij onlangs een boek voor het brede publiek met als titel De gestreste samenleving.

“Ze zeggen altijd tegen mij: ‘Je kan nog’, maar ik kan niet meer": spiritueel welzijn in de gezondheidszorg | 25 februari 2025

Lindsy Desmet

Een opname in het ziekenhuis, een verhuis naar een woonzorgcentrum, een kind krijgen, sterven … maken we allemaal van dichtbij of minder dichtbij mee. Die momenten, die vaak plaatsvinden in een zorgvoorziening, kunnen ons leven ingrijpend veranderen en op zijn kop zetten. Niet alleen is goede medische zorg dan van belang, maar ook spirituele zorg kan nodig zijn. Wat betekent het om als patiënt of bewoner spirituele zorg te ontvangen? En hoe wordt spiritualiteit beïnvloed in de gezondheidszorg? In deze lezing gaan we dieper in op het belang van spirituele zorg en de betekenis van spiritueel welzijn voor mensen.

Lindsy Desmet is onderzoeker aan de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen KU Leuven waar ze onderzoek doet naar de spirituele noden van en de impact van pastorale zorg op geriatrische patiënten. Daarnaast is ze ondervoorzitter van de Beroepsvereniging voor Zorgpastores in Vlaanderen. Vooraleer ze haar onderzoek startte, was ze pastor in de ouderenzorg.

Waar Hemel en Aarde elkaar ontmoeten. Genade-ervaringen in het dagdagelijkse leven | 18 maart 2025

Tine Schellekens

Over genade is al veel geschreven door theologen en filosofen, maar in de psychologie is het een redelijk recente onderzoekslijn. Volgende vragen gaven richting aan het onderzoek waar we deze avond samen zullen induiken: wat is genade en hoe begrijpen mensen genade de dag van vandaag? Verdient genade een plekje in de positieve psychologie? Hoe ervaren mensen genade in het dagelijkse leven? Hoe kunnen we genade-ervaringen psychologisch verstaan? Op welke manieren zou genade kunnen bijdragen aan ons welzijn en onze gezondheid? Tine Schellekens licht het onderzoek toe en vertelt hoe genade ieders leven kan verrijken.

Docent Tine Schellekens is klinisch psychologe, psychodynamisch psychotherapeute en systeemcounselor. Aan KU Leuven was ze doctoraal onderzoeker in het Meaning Research Late Life team van Prof. Dezutter. Tot voor kort werkte ze daar ook als postdoctoraal onderzoeker rondom existentiële zorg in woonzorgcentra. Momenteel werkt ze als psychotherapeute en supervisor (Psychodroom) en is ze mentor in de jaaropleiding Complex Trauma (Rapunzel vzw).

Het levenseinde: een interreligieuze dialoog | 25 maart 2025

Latifa Chebaa en Axel Liégeois

In de laatste levensfase kan geloof steun en houvast bieden, in welke religie je ook thuis bent. Na een duiding van het medisch-juridische begrippenkader gaan Latifa Chebaa en Axel Liégeois met elkaar in gesprek over hoe de islam en de katholieke kerk het levenseinde benaderen, en omgaan met thema's als palliatieve sedatie, euthanasie en psychisch lijden, maar ook hoop en kracht wanneer het einde van het leven nadert.

Professor Axel Liégeois is hoogleraar zorgethiek aan KU Leuven en ethisch adviseur bij de Broeders van Liefde. Hij is in het bijzonder geïnteresseerd in levenseindezorg.

Latifa Chebaa is coördinator van MOPA vzw, dat laagdrempelige, aanvullende en kwaliteitsvolle ondersteuning aan palliatieve moslimpatiënten en hun naasten wil bieden.

Organisatie

Deze lezingenreeks wordt georganiseerd door PUC - KU Leuven Continue.

Praktisch

Datum en locatie

Dinsdag 18 en 25 februari, 18 en 25 maart 2025 telkens van 19.30 tot 21 uur 

KU Leuven Kulak (Etienne Sabbelaan 53, 8500 Kortrijk) en online

Inschrijven

Deelnameprijs is 45 euro voor de volledige reeks of 15 euro voor één avondlezing. 

Betalen via overschrijving kan op rekeningnummer IBAN BE31 2850 2133 2955 van PUC - KU Leuven Continue met vermelding van '400/0026/27628 + naam deelnemer(s)'.

Inschrijven voor de reeks in Gent kan je hier doen.
Data zijn 17 en 24 februari, 17 en 24 maart 2025 telkens op maandag van 19.30 tot 21 uur | KU Leuven Gent (Gebr. De Smetstraat 1, Gent)

keyboard_arrow_up