Verzuim verminderen: effectieve gesprekstechnieken voor leidinggevenden Instapopleiding | Met case van de Vlaamse overheid

Verzuim verminderen: effectieve gesprekstechnieken voor leidinggevenden

Instapopleiding | Met case van de Vlaamse overheid

Intro

Goede communicatie draagt bij aan een open en ondersteunende werkomgeving waarin medewerkers zich gehoord, gewaardeerd en betrokken voelen. Als leidinggevende en/of hr-professional heb je hierin een belangrijke rol te vervullen. Dat is zeker zo wanneer het moeilijk gaat en medewerkers dreigen uit te vallen. Door te kiezen voor dialoog kun je het welzijn van medewerkers positief beïnvloeden, de betrokkenheid (weer) vergroten en (langdurige) afwezigheid vermijden.

Gezondere en productievere werkomgeving

Dit programma laat je kennismaken met wetenschappelijk onderbouwde strategieën en praktische benaderingen om verzuim aan te pakken, met een specifieke focus op gespreksvaardigheden die je meteen in je dagelijkse praktijk kan toepassen. Via een casestudy bij de Vlaamse overheid verkennen we de complexiteit van verzuimmanagement en identificeren we effectieve interventies.

Leer hoe je door middel van gesprek grip kan krijgen op ziekteverzuim en zo een gezondere en productieve werkomgeving kan creëren.

Wil je je verder verdiepen in deze thematiek en je kennis en ervaring uitwisselen met KU Leuven-experts en collega's uit andere organisaties? Schrijf dan in voor het 6-delige leertraject ziekteverzuim & re-integratie.  

lees meer… minder…

Télécharger la brochure

En présentiel

Quand?

le 14/06/2024

Où ?

KU Leuven Kulak

Enseignants

Stephanie De Wulf, Anja Van den Broeck

lees meer… minder…

Prix de base

250 euro

Klap alles open Klap alles dicht

Doelstellingen

  • Kennismaken met wetenschappelijk onderbouwde strategieën en best practices rond de aanpak van verzuim binnen een organisatie.
  • Verkennen van verschillende gesprekstechnieken voor effectieve communicatie over verzuim en welzijn van medewerkers.
  • Via een casestudy inzicht krijgen in de complexiteit van verzuimmanagement en de factoren die hierbij een rol spelen.
  • Begrijpen wat motivational counseling is en waarom deze aanpak aan een gezonde en productieve werkomgeving bijdraagt. 

Doelgroep

  • Leidinggevenden op verschillende niveaus binnen organisaties, van teamleiders tot hoger management.
  • Hr-professionals die betrokken zijn bij de ontwikkeling en implementatie van beleid en procedures ter bevordering van een gezonde werkomgeving.
  • Gezondheids- en welzijnsadviseurs die werken rond ondersteuning van medewerkers en preventie van ziekteverzuim.
  • Consultants die organisaties adviseren over effectieve strategieën voor verzuimbeheer en de ontwikkeling van een positieve werkcultuur.

Programma

10 - 10.30 uur - Introductie bij het ABC-model | door prof. Anja Van den Broeck 

Door het ABC-model te omarmen, kun je effectiever inspelen op de behoeften van je teamleden en een stimulerende werkomgeving creëren die leidt tot betere prestaties en hogere betrokkenheid. Wat houdt het ABC-model precies in? En hoe breng je het in de praktijk?

10.30 - 12 uur - Van afwezige naar betrokken medewerkers. Case Vlaamse overheid | door Stephanie De Wulf 

Ziekteverzuimpercentages van meer dan 10 procent zijn lang geen uitzonderingen meer in Vlaanderen. Ook Stephanie De Wulf stond voor een grote uitdaging toen ze als Talent en Wellbeing Manager twee afdelingen met een hoog verzuimpercentage moest samenbrengen. Dankzij een participatieve aanpak slaagde ze erin de rust en de motivatie terug te brengen. 

In deze sessie vertelt ze: 

  • hoe ze de verschillende factoren die aan het hoge verzuimpercentage hebben bijgedragen heeft geïdentificeerd en aangepakt,
  • hoe ze erin slaagde een open en transparante dialoog op gang te brengen en de betrokkenheid in het team te vergroten,
  • welke moeilijkheden ze op haar pad heeft ervaren en welke lessons learned ze uit het traject onthoudt.

Ze staat ook stil bij de rol die je als leidinggevende en/of hr-professional speelt in de ontwikkeling van een positieve werkomgeving en het terugdringen van verzuim.

12 - 12.30 uur - Middagpauze

12.30 - 14.30 uur - Gesprekstechnieken voor ziekteverzuim: het ABC-model in de praktijk | door prof. Anja Van den Broeck 

Hoe kun je het ABC-model gebruiken als leidraad voor het voeren van constructieve gesprekken in het kader van ziekteverzuim? Prof. dr. Anja Van den Broeck deelt inzichten uit recent wetenschappelijk onderzoek naar gespreksstrategieën bij langdurige afwezigheid.

Organisatie

Deze opleiding wordt georganiseerd door PUC - KU Leuven Continue.

Praktisch

Data en plaats

Vrijdag 14 juni 2024, van 10 tot 14.30 uur

KU Leuven Kulak (Etienne Sabbelaan 53, 8500 Kortrijk)

Inschrijven

Schrijf online in vóór 7/06/2024.

De deelnameprijs is 250 euro. Alumni van het leertraject 'ziekteverzuim en re-integratie' krijgen 10% korting op de deelnameprijs.

Betalingsgegevens: rekeningnummer IBAN BE31 2850 2133 2955 van PUC - KU Leuven Continue, met vermelding 400/0025/74986+ naam deelnemer(s)'

Als door de Vlaamse Overheid erkende opleidingsinstelling aanvaarden wij betalingen via de KMO-portefeuille. Ons erkenningsnummer is DV.O102270. Wanneer je je aanvraagt indient, kies je het thema 'Personeelsmanagement' en het subthema 'Arbeidsorganisatie en bedrijfsprocessen'.

Cours comparables

Entrepreneuriat, stratégie et innovation

×

Sustainable business

×

Psychologie

×

Personnel et organisation

×

Sociologie

×

Santé, bien-être et soins

×

keyboard_arrow_up