Always change a winning team… (en andere lessen uit de opleiding Organisatiedesign)
18/03/2024
De eerste sessie van de opleiding ‘Organisatie(re)design als sleutel voor duurzame groei’ stond in het teken van kennismaking. Docenten Geert Van Hootegem en Chris Sels namen uitgebreid de tijd om het ijs te breken en het ‘organisatieperspectief’ te introduceren. Met veel ruimte voor dialoog, vragen en praktijkvoorbeelden brachten ze belangrijke concepten als relational coordination, een VOCA-omgeving en werkbaar werk aan. Janne Eijckmans, doctoraatstudent en deelnemer van het programma, schreef enkele eerste lessen neer.
Het introductierondje maakte meteen duidelijk dat de deelnemers, divers naar achtergrond en ervaring, veel van elkaar zullen leren. Ook werd op een speelse manier respect voor elkaars leerproces ingebouwd.
-
Zet in op jobmobiliteit
Onderlinge relaties bleken ook van belang binnen organisaties. Een eerste belangrijk aandachtspunt in de opleiding Organisatiedesign was het verschil tussen functionele en persoonlijke relaties. Die eerste, zo leerden we, zijn relaties tussen de beoefenaars van twee onderling afhankelijke jobs en kunnen bijgevolg ontworpen worden. De laatste ontstaan als een gevolg daarvan en blijven bestaan, ook nadat één van beide van job verandert. De – voor velen contraintuïtieve – regel ‘Always change a winning team’ moedigt organisaties aan mobiliteit te faciliteren. Zo ontstaat een netwerk van mensen, in persoonlijke relatie tot elkaar, waarop je kan bouwen.
-
Maak een omgevingsanalyse
Ook belangrijk is om organisaties vanuit de omgeving te leren bekijken. Professor Van Hootegem toonde dat die omgeving vandaag niet langer stabiel, zeker, simpel en helder is, maar steeds meer volatiel, onzeker, complex en ambigu wordt. Via een VOCA-analyse liet hij ons nadenken over de omgeving van enkele van de eigen organisaties. Hoe complex is de klantvraag? Is de omgeving stabiel of eerder volatiel? Dat vergde een zekere shift in mindset, maar iedereen toonde zich bereid om uit de eigen comfortzone te treden.
-
Breng de kwaliteit van arbeid in kaart
Het thema ‘kwaliteit van de arbeid’ kon in deze inleidende sessie evenmin ontbreken. Tekorten op de arbeidsmarkt bedreigen tal van sectoren, dus moeten we het werk zo ontwerpen dat mensen niet ook nog eens uitvallen door ziekte. Het model van Karasek, voor sommigen nieuw en voor anderen een welkome opfrissing, brengt raad. Volgens Karasek worden de gezondheidsrisico’s in jobs bepaald door twee centrale factoren: de werkdruk (job demands) en de mate van verantwoordelijkheid (job control). Idealiter scoren jobs hoog op beide.
Vandaag maken zogenoemde actieve jobs echter maar één vijfde uit van alle jobs in België, werk aan de winkel dus. Net daarom nemen we deel aan deze opleiding. Veel deelnemers bevinden zich in een reorganisatietraject en willen naar een organisatie die aangepast is aan de omgeving en die werknemers niet onnodig belast.
Benieuwd dus naar de volgende sessies en de praktische tools die de docenten daarvoor zullen aanreiken!
Meer weten over de opleiding Organisatiedesign?