Een leeg kantoorgebouw … wat nu? Een uitdagende case voor de deelnemers van het Young Professionals Programme Vastgoedkunde

06/12/2023

Het Young Professionals Programme Vastgoedkunde loopt op zijn einde. Naar goede gewoonte ronden we af met een groepsopdracht waarin we de deelnemers de kans geven hun nieuwe inzichten te etaleren voor een jury van vastgoedexperts. Dit jaar ging het vraagstuk over het Graaf De Ferrarisgebouw in Brussel.

Waar moet het heen met het Graaf De Ferrarisgebouw in Brussel? Die vraag legden we voor aan de 21 jonge vastgoedprofessionals uit ons Young Professionals Programme Vastgoedkunde. De graaf in kwestie is dan wel niet meer zo bekend (we gebruiken nu sneller Waze dan de topografische Ferrariskaarten), het gebouw aan het Brusselse Noordstation is dat des te meer. Jarenlang vonden ambtenaren er hun dagelijkse onderkomen, weldra verhuizen zij naar het ZIN-project even verderop in de buurt. En dan komt een groot kantoorgebouw in een buurt in volle transformatie dus te koop. Wat moet en kan je daar mee aanvangen? Gewoon verder volledig inzetten als kantoorruimte lijkt nu niet de meest waarschijnlijke optie. Wat dan wel?

Groepsopdracht: herbestemming Graaf De Ferrarisgebouw

Moderater Jan De Kuyper (DWNTWN Real Estate) nam de young professionals mee op een rondleiding doorheen het gebouw en de buurt. In groep bogen ze zich daarna over de ontwikkelingsmogelijkheden. Gelukkig hadden ze heel wat tools om hen daarbij te helpen:

  • Hun verschillende vooropleidingen en werkervaringen die ze in de multidisciplinaire groepen inbrachten
  • Alle kennis van de voorgaande sessies van het Young Professionals Program Vastgoedkunde die ze nu konden toepassen
  • De schets van de Brusselse kantorenmarkt die ze kregen om de specifieke aard van de ligging van het gebouw beter te kunnen inschatten (met dank aan Vincent Vanderstraeten en Marc-Antoine Buysschaert (Cushman&Wakefield)).
  • Een stevige werksessies waarbij Jan De Kuyper als coach instond om hen te begeleiden. Hij gaf ook de nodige stedenbouwkundige en gebouwtechnische informatie mee.
  • Een online coachingsessie met Jan als sparringpartner.
Graaf De Ferrarisgebouw in Brussel

Graaf De Ferrarisgebouw in Brussel

Presentatie voor jury

Na een week hard werken was het tijd om het resultaat voor te leggen aan het ‘investment comité’. De jury bestond uit Yeliz Bicici (Cofinimmo) en Rob Ragoen (Triginta). De vier groepen toonden sterke presentaties, waarin ze het resultaat van hun SWOT-analyses voorlegden, hun marktonderzoek duidden, de haalbaarheidsstudie en sensitiviteitsanalyse schetsten, om zo tot een concreet voorstel en bondige exitstrategie te komen.

De jury was tevreden en vond dat het niveau hoog lag. De juryleden gaven tips om een dossier voor te stellen voor een investment comité, duidden het belang van non-verbaliteit, het werken met alternatieve scenario’s en het vertrekken vanuit de eindgebruiker. Daarnaast gaven ze ook feedback per groep met woorden als “sterke marktonderbouwing”, “goede projectindeling”, “grondige SWOT-analyse”, “ mooie toepassing van circulariteit”, “implementatie van de visie van de bouwmeester”, maar ook “het gemis aan timeline”, “niet detecteren van de juiste risico’s” en “de coherentie in het verhaal verdween wat naargelang de presentatie vorderde”.

Rob Ragoen, Yeliz Bicici en Jan De kuyper

Rob Ragoen, Yeliz Bicici en Jan De kuyper

Inzichten uit voorbije 10 weken komen samen

“De case is een belangrijk onderdeel van het Young Professionals Programme Vastgoedkunde”, vertelt programmacoördinator Door Grégoir. “Alle kennis en expertise van de voorbije tien weken kwam hier samen. De deelnemers kregen volop de kans om met de docenten te netwerken, om vragen te stellen en om ideeën voor te leggen. Ze ervaren dit ook zelf als de ideale manier om alle inzichten van de voorbije weken toe te passen en in de praktijk om te zetten. Met de case kunnen ze het beste van zichzelf tonen.”

Dat werd ook beloond. De groep met het idee waar de jury zich het meest in kon vinden werd beloond met het boek ‘Omarm de chaos’ van Jan Rotmans. Door Grégoir: “We leven in een wereld in volle transitie. Dat kan voor een jongeling aan het begin van een carrière wel onzekerheden met zich meebrengen. Dit boek biedt inzicht, overzicht, een hoopvol perspectief en moedigt aan om zelf in actie te komen.”

Het Young Professionals Programme Vastgoedkunde zit er bijna op. Er volgt nog één sessie, met een lezing over ‘groeien in real estate’ door Karine Vandenberghe (HR-expert en ESG-auteur) en een ondernemersverhaal van Jo Vandebergh (Bringme). Zijn getuigenis werkt inspirerend en motiverend voor jonge (vastgoed)professionals.

Young Professionals Programme als springplank voor carrière in vastgoed

Daarmee zit de achtste editie van dit Young Professionals Programme Vastgoedkunde erop. “We kijken al uit naar de volgende editie in het najaar van 2024. Na acht edities zien we de ‘jonkies’ van jaren geleden verder doorgroeien. We zien hen terug, bijvoorbeeld in het Postgraduaat in de Vastgoedkunde of in andere opleidingen van Vastgoedkunde KU Leuven en zien hoe ze zich verder ontplooien. Dat geeft veel voldoening. We blijven de nood voelen om jonge vastgoedprofessionals wegwijs te maken in de vastgoedsector en vinden het geweldig dat we hen de unieke kans kunnen bieden om een netwerk op te bouwen met toppers uit de sector”, besluit Door Grégoir.

Verken ook onze andere opleidingen in vastgoed

Groeien in real estate? Dat doe je met de opleidingen van Vastgoedkunde KU Leuven.

Maak kennis met onze aanpak en ontdek de programma's op maat van jouw ervaring.

Gerelateerde opleidingen