Minder vastgoed, meer impact dankzij het Sustainability Leadership Programme: Ans zoektocht in duurzaam Facility Management bij VDAB

20/08/2024

An Sprenghers, directeur Facility bij VDAB, deelt hoe ze door het actieplan dat ze ontwierp en het netwerk dat ze opbouwde binnen het Sustainability Leadership Programme (SLP) bijdraagt aan de kernopdracht van VDAB.

Het Sustainability Leadership Programme (SLP) is een opleiding die je leert hoe je als organisatie een positieve impact kan creëren. Samen met academische experten en ervaren sustainability professionals ga je op zoek naar het antwoord op vragen als: Hoe kunnen we duurzaam worden én genoeg geld verdienen? En hoe krijg ik duurzaamheid verkocht aan collega’s, partners en klanten. An Sprenghers (directeur Facility bij VDAB) nam deel aan het  traject: “Er is een enorme evolutie aan de gang op vlak van facilities. Ik wilde mij verder verdiepen in duurzaamheidsstrategieën om de juiste keuzes te kunnen maken en mijn netwerk uit te breiden. Ik wilde leren hoe VDAB zijn impact kan vergroten vanuit mijn job en hoe het mensen kan overtuigen daarin mee te stappen.”

Hands-on actieplan: vertaal impact naar iets tastbaars

De SLP-experten helpen je een actieplan te ontwikkelen dat toegepast wordt op de eigen organisatie. “Je doorloopt een hands-on traject met als resultaat een praktische paper. Dankzij het programma heb ik ingezien dat ik dankzij de uitwerking van onze duurzame vastgoedstrategie - onze nabijheidsstrategie - de kernopdrachten van VDAB mee help realiseren.” Onze afdeling Facility ondersteunt via de nabijheidsstrategie de samenwerking met partners en zorgt ervoor dat we snel kunnen inspelen op een zeer snel wijzigende arbeidsmarkt. Die nabijheidsstrategie reduceert het aandeel eigen vastgoed. “We beslisten dat we nood hebben aan 1 loopbaancampus per provincie, aangevuld met regionale sites en contactpunten, dicht bij de burger. Elke campus en elk punt wordt optimaal benut door strategisch te huren en te verhuren. Onze faciliteiten worden op die manier niet 38 uur, maar 60 uur per week gebruikt.”

Door faciliteiten en opleidingsinfrastructuur actief te benutten, daalde het aantal vierkante meters vastgoed drastisch. Een trend die VDAB de komende jaren wil verderzetten. “We willen tegen 2030 van ruim 400.000 vierkante meter vastgoed in eigen beheer naar slechts 160.000 vierkante meter gaan met duurzaam en kwalitatief vastgoed. Die vermindering heeft een enorme impact, je vliegt er wel 1.200 keer de wereld voor rond,” vertelt An.

Ook Belfa (belgian facility association), de onafhankelijke nationale beroepsvereniging die professionals binnen Facility Management vertegenwoordigt, pikte het verhaal van VDAB op. Zij vroegen An om in de Raad van bestuur te zetelen. “Dankzij de positieve feedback die ik tijdens SLP ontving, heb ik meer durf gekregen. Ik voel me meer dan ooit aangemoedigd om ons verhaal te delen en anderen te inspireren. Om dat verhaal zo overtuigend mogelijk te maken, gaf het Sustainability Leadership Programme als tip mee om impact naar iets tastbaars te vertalen. Zeg bijvoorbeeld niet 200.000 vierkante meter minder vastgoed, maar 1.200 keer de wereld rond. Je verhaal is makkelijker te begrijpen, blijft beter hangen en helpt mensen overtuigen.

Een blijvend netwerk dat out-of-the-box denken stimuleert

Het Sustainability Leadership Programme begeleidt je niet alleen bij de uitwerking van je actieplan, je houdt er ook een boeiend netwerk aan over. De sprekers en docenten geven altijd de nodige theoretische modellen en praktische ervaring mee en de diverse deelnemersgroep zorgt voor de nodige perspectieven. “De professoren waren heel bereikbaar om feedback te geven op je actieplan, vragen te beantwoorden of je vooruit te helpen wanneer je vastzat. Dat je je actieplan dan nog eens kan aftoetsen bij de mededeelnemers, zorgde voor inspirerende uitwisselingen en stimuleerde out-of-the-box denken.”

An Sprenghers, directeur Facility bij VDAB

An Sprenghers, directeur Facility bij VDAB

Sustainability Leadership Programme

Het Sustainability Leadership Programme is een must voor iedereen die duurzaamheid serieus neemt. Het programma biedt niet alleen kennis, inzichten en tools, maar creëert ook een community van bondgenoten die samen werken aan een duurzamere toekomst – een nieuwe generatie impactmakers.

Stel je kandidaat via een intakegesprek met een van de programma managers:

Meer informatie

Gerelateerde opleidingen