Organisatiedesign in onzekere tijden: verslag van een leerrijke tweedaagse bij UZ Leuven

04/04/2024

Hoe organiseer je werk in tijden van onzekerheid en schaarste? Dat is de hamvraag in de opleiding ‘Organisatiedesign als sleutel voor duurzame groei’. Tijdens een intensieve tweedaagse op de campus Pellenberg van UZ Leuven kregen de deelnemers heel wat antwoorden mee. Marie-Lore Dolmans, onderzoekster en deelneemster aan het traject, schreef haar bevindingen neer.

Aan het begin van de tweedaagse namen docenten Geert Van Hootegem en Chris Sels ons mee naar buiten in de door groen-omringde universitaire campus Pellenberg. Daar deelden we op een speelse manier wat we van de introductiesessie in maart hebben meegenomen. Dat was al veel, zo bleek. En toen moesten we nog aan de twee boeiende opleidingsdagen beginnen  

De job moet zich aanpassen aan de werknemer, niet andersom 

In de eerste uren ging het onder andere over de preventie en de aanpak van ziekteverzuim, waarbinnen re-integratie een belangrijk thema is. Een handige afkorting om indachtig te houden bij het nadenken over re-integratie is het CAP-model, oftewel, wat kunnen (Competenties), mogen (Autorisaties), willen (Preferenties) en bij uitbreiding wat durven werknemers? Deze afkorting stelt je in staat je personeel in kaart te brengen en te trachten een optimaal werkschema voor iedereen te bekomen.   

Geert merkte ook op dat op de arbeidsmarkt van vandaag het de job is die zich aan de werknemers moet aanpassen. “Vroeger was de functie de constante en de werknemer de variabele. Door het personeelstekort is die dynamiek omgedraaid.” 

Case UZ Leuven: theorie vs. praktijk 

We sloten de dag af met een inkijk in het reorganisatieproces van de technische dienst van het UZ Leuven. Gunter Gonnissen en Sven De Weerdt deelden op een kwetsbare en eerlijke manier hoe ze met vallen en opstaan aan het ontwerp van de dienst sleutelen. Dat de theorie zich niet altijd zo makkelijk naar de praktijk laat brengen, was een belangrijke conclusie. Een waanzinnig interessante en innovatieve case die nog lang zal nazinderen!  

De zin en onzin van zelfsturende teams 

Dag 2 stond helemaal in het teken van teams als ‘kleinste bouwstenen van de organisatie’. We leerden onder meer dat het belangrijk is voor elke werknemer om in een team te zitten, zelfs bij ‘solistisch werk’. We gingen ook dieper in op de zin en onzin van zelfsturende teams. Wat het is wel? Wat is het niet? En hoe laat je een zelfsturend team tot ontwikkeling komen. Hiervoor werd ons het instrument de team ‘o meter aangereikt.  

Daarnaast maakten we kennis met de tien ontwerpprincipes voor effectieve teams. Om voeling te krijgen met deze principes gingen we aan de slag met een concrete case. Leuk om even van de praktijk te proeven!  

Gerelateerde opleidingen