Prof. Mathias Verbeke geeft mee vorm aan de toekomst van AI en levenslang leren

08/03/2024

Artificial Intelligence (AI) heeft de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt en heeft ingrijpende veranderingen teweeggebracht, niet alleen binnen het vakgebied maar ook in andere domeinen, met een veelbelovende impact op de toekomst. KU Leuven professor Mathias Verbeke, expert op het gebied van AI, geeft zijn inzichten om up-to-date blijven en duidt zijn rol binnen het Postgraduaat Artificial Intelligence in Business and Industry.

"Artificial Intelligence is een snel veranderend domein waar veel hype omheen hangt", opent prof. Mathias Verbeke. "Het is essentieel om realistische doelen te stellen en te focussen op effectieve problemen waar AI daadwerkelijk een meerwaarde kan bieden. Hoewel AI voor veel verschillende doeleinden wordt ingezet, is het belangrijk om te kijken waar het echt impact kan maken." 

Kansen en uitdagingen gelinkt aan de opmars van AI 

Hij benadrukt dat AI steeds meer geïntegreerd raakt in andere onderzoeksdomeinen en een integraal onderdeel begint te worden van diverse disciplines, waaronder productie en taal, maar ook vastgoed en de gezondheidszorg. Hij merkt op dat dit zowel interessante mogelijkheden als potentiële risico's met zich meebrengt. "AI wordt toegankelijker voor mensen buiten het vakgebied, wat positief is, maar tegelijkertijd kan het leiden tot verkeerd gebruik van AI-technologieën. Daarom is het cruciaal om mensen bewust te maken van de methodologie achter AI, zodat ze weloverwogen keuzes kunnen maken bij de toepassing van deze technologieën." 

Versterk de rol van AI binnen jouw bedrijf met praktijkgericht onderwijs 

In het kader van het postgraduaat Artificial Intelligence in Business and Industry en de gelijknamige Advanced Master geeft Mathias Verbeke een diepgaand begrip van AI-technologieën mee aan professionals uit diverse sectoren. Hij benadrukt dat het belangrijk is om domeinkennis met AI-vaardigheden te combineren om zo complexe problemen aan te pakken. "Door mensen met verschillende achtergronden bij te scholen over AI, ontstaan er talloze mogelijkheden voor innovatie en groei, zowel voor individuen als voor bedrijven.” 

Binnen de opleidingen focust prof. Verbeke op fundamentele vakken zoals 'Fundamentals of Artificial Intelligence' en 'Artificial Neural Networks and Deep Learning'. Hij legt uit dat deze vakken de basis leggen voor verdere ontwikkeling binnen het vakgebied. "We bieden een breed scala aan algoritmes aan, met zowel de state-of-the-art technieken binnen Deep Learning, als de meer traditionele algoritmes die vandaag de dag misschien minder prominent zijn, maar nog steeds veel worden gebruikt in industriële of bedrijfstoepassingen. Door studenten inzicht te geven in deze technieken kunnen ze deze toepassen op echte problemen binnen het eigen bedrijf." 

Hij illustreert één van de technieken die aan bod komen binnen de opleiding aan de hand van een voorbeeld uit een ziekenhuiscontext, namelijk het opmaken van de werkplanning van verpleegkundigen. Dit is een klassiek probleem dat kan opgelost worden aan de hand van constraint programming. Om de werkplanning van verpleegkundigen op te maken moet je rekening houden met tal van beperkingen zoals werktijden, vakantieperiodes en aantal shifts. Door deze beperkingen te formaliseren en vervolgens gebruik te maken van optimalisatiealgoritmes, produceer je moeiteloos het meest optimale rooster voor het ziekenhuis. De vertaling van theorie naar concrete cases helpt deelnemers de geleerde concepten direct toe te passen in praktijksituaties en zo de toepassingen van AI in de echte wereld beter te begrijpen. 

Samenwerking tussen wetenschap en industrie: de sleutel tot AI-ontwikkeling 

Naast zijn rol als docent binnen het postgraduaat en de Advanced Master is Mathias Verbeke ook lid van de adviesgroep AI van het Postuniversitair Centrum. De adviesgroep helpt onze programmacoördinatoren om de huidige trends te analyseren, de behoeften van de industrie te identificeren en ontwikkelt mee aan relevante opleidingen. Mathias benadrukt dat net daar de waarde van samenwerking tussen academische instellingen en bedrijven zit. Zo komen we tegemoet aan de groeiende vraag naar AI-expertise in verschillende sectoren en kunnen we inspelen op actuele opleidingsnoden. 

Prof. Mathias Verbeke geeft met zijn inzet mee vorm aan de toekomst van AI en levenslang leren, iets waar hij zelf sterk in gelooft. "Levenslang leren wordt voor mij uiteraard gevoed vanuit onderzoek. Je leest papers, gaat naar conferenties, staat in contact met collega's die je op de hoogte houden van nieuwe technieken." Maar Artificial Intelligence is een breed domein in snelle evolutie en het is onmogelijk om alles in detail bij te houden. Desondanks blijft hij streven naar een holistisch begrip van verschillende aspecten van AI, wat hem helpt om zijn kennis effectief over te brengen op zijn studenten en bij te dragen aan de verdere ontwikkeling van het vakgebied. 

Mathias Verbeke, prof. Artificial Intelligence for Business and Industry bij KU Leuven en lid adviesgroep AI bij Postuniversitair Centrum KU Leuven

Mathias Verbeke, prof. Artificial Intelligence for Business and Industry bij KU Leuven en lid adviesgroep AI bij Postuniversitair Centrum KU Leuven

Postgraduate Certificate Artificial Intelligence in Business and Industry

The postgraduate programme on Artificial Intelligence in Business and Industry aims to give engineers, computer scientists and other professionals the opportunity to specialise in the field of artificial intelligence. This programme allows professionals to acquire a solid academic knowledge of AI within one year, along with insight into the domains of image and language (computer vision/NLP) and business aspects of AI.  

With the support of VAIA - Flemish AI Academy

Gerelateerde opleidingen