Van deelnemer tot rode draad: Dario Petosa stapt in de rol van moderator bij het Young Professionals Programme

09/07/2024

Dario Petosa (Lydian) neemt met enthousiasme de rol van moderator van het Young Professionals Programme Vastgoedkunde over van Jan De Kuyper. “Voor mij is het belangrijkste aspect van het programma duurzame contacten opbouwen,” aldus Dario. Met een focus op duurzaamheid en netwerkvorming bouwt hij voort op het succesvolle fundament van zijn voorganger.

Het Young Professionals Programme Vastgoedkunde (YPP) verwelkomt Dario Petosa, partner bij Lydian, als de nieuwe moderator. Na zelf deelgenomen te hebben aan de opleiding, kijkt Dario met veel enthousiasme en positieve ervaringen terug op zijn deelname: “Ik behoorde tot de eerste lichting en zonder voorgaande deelnemers te spreken voelde het als een sprong in het diepe. Het belangrijkste aspect van het programma was het opbouwen van duurzame contacten,” vertelt Dario. Deze contacten hebben hem niet alleen waardevolle professionele relaties opgeleverd, maar ook een verrijkende ervaring die zijn carrière heeft bevorderd. 

Continuïteit en vernieuwing 

Met Dario als moderator blijft de kern van het programma, kennisvergaring en netwerkvorming, onveranderd. "Never change a winning team," benadrukt hij. Dario streeft ernaar om de synergie binnen het netwerk te stimuleren en effectieve kennisoverdracht te waarborgen. Dit jaar introduceert hij een nieuwe aanpak waarbij een case al aan het begin van het programma wordt gepresenteerd. “Het doel is om deelnemers uit te dagen met een frisse blik naar uitdagingen te kijken en nieuwe inzichten te verkrijgen doorheen de sessies,” legt Dario uit. 

Dario Petosa, partner bij Lydian

Moderator Dario Petosa, partner bij Lydian

Jan De Kuyper, managing partner bij Downtown Real Estate

Jan De Kuyper, managing partner bij Downtown Real Estate

Het netwerk als kern 

Jan De Kuyper, moderator van YPP 2023-2024, blikt tevreden terug op zijn periode en is trots op de resultaten die hij heeft gezien. “Ik vond het fijn om te zien hoe studenten de leerstof toepasten tijdens de case presentaties. Dat toonde aan dat het programma zijn werk had gedaan.” Hij benadrukt ook het belang van een kleine groep en de openheid van de docenten: “De transparantie en kwetsbaarheid van de sprekers waren ontwapenend en uitnodigend voor de studenten.” 

Duurzaamheid en ESG 

Duurzaamheid en ESG (Environmental, Social, and Governance) krijgen dit jaar extra aandacht binnen het programma. Dario legt uit dat deze thema’s steeds belangrijker worden in de vastgoedsector: “Klimaatuitdagingen hebben een enorme impact op verschillende facetten van het leven en vastgoed bijgevolg. Het is interessant voor de studenten om te weten hoe verschillende vastgoedspelers hiermee omgaan.” 

Tips voor succes 

Om optimaal van het programma te profiteren, raadt Dario de deelnemers zo actief mogelijk deel te nemen. “Wees nieuwsgierig, stel vragen en profiteer van de kennis en ervaring van de topmensen die spreken,” adviseert hij. Ook Jan onderstreept het belang van interactie binnen de groep: “De kleine groep werkt drempelverlagend en de transparantie van de sprekers moedigt studenten aan om vragen te stellen en betrokken te zijn.” 

Een eer en verantwoordelijkheid 

Dario voelt zich vereerd om de nieuwe moderator te zijn en benadrukt het unieke karakter van het YPP: “Het programma heeft zijn meerwaarde absoluut bewezen en er is geen ander programma van dit allooi op de markt. Het is een hele eer om daaraan te mogen meewerken.” Hij ziet het als een persoonlijke missie om jonge professionals te begeleiden en te inspireren binnen de vastgoedsector. 

Een hechte gemeenschap 

Jan De Kuyper merkt op dat er een doorheen de jaren een hechte gemeenschap is ontstaan rond het Young Professionals Programme Vastgoedkunde en de andere opleidingen van Vastgoedkunde KU Leuven: “Er heerst een bepaalde fierheid en dankbaarheid onder de docenten en moderatoren om mee te helpen. Dat is wel bijzonder.” Dario beaamt dit en ziet het delen van kennis en expertise als een maatschappelijke rol die hij met trots vervult. 

Met Dario aan het roer belooft het Young Professionals Programme weer een leerzame en inspirerende ervaring te worden voor de deelnemers, met een frisse blik op duurzaamheid en een sterke focus op netwerkvorming en kennisoverdracht. 

Het Young Professionals Programme Vastgoedkunde

Het Young Professionals Programme Vastgoedkunde blijft zich ontwikkelen en innoveren om jonge professionals te ondersteunen in hun carrière. Met een focus op kennisoverdracht, netwerken, en duurzaamheid, biedt het programma een waardevolle springplank voor iedereen die een toekomst in de vastgoedsector ambieert. 

Meer informatie

Gerelateerde opleidingen