Literair Salon: de Nederlandse roman vandaag

Literair Salon: de Nederlandse roman vandaag

Intro

Wil je weten waarom de streekroman aan een heropleving bezig is of hoe een hedendaags thema als milieu haar weg naar de roman vindt, terwijl je zelf in literatuur duikt? Ontdek het in dit literair salon: in de eerste sessie lees en bespreek je samen met professor moderne Nederlandse literatuur Pieter Verstraeten korte fragmenten uit recente romans en ga je in op nieuwe ontwikkelingen in het genre. In de tweede sessie ga je zelf aan de slag met de roman Nirwana van Tommy Wieringa (2023).

lees meer… minder…

Download folder

Ter plaatse

Wanneer?

Van 13/11/2024 t.e.m. 11/12/2024

Waar?

KU Leuven Kulak

Docent

Pieter Verstraeten

lees meer… minder…

Basisprijs

Volledige opleiding: 45 euro
Volgende sessie: 25 euro

Klap alles open Klap alles dicht

Doelgroep

Iedereen die zich wil verdiepen in Nederlandse literatuur.

Programma

Recente ontwikkelingen in de Nederlandse literatuur | 13 november 2024

In het eerste literaire salon over de Nederlandse roman lezen we korte fragmenten uit recente romans en verhalen van onder meer Koen Peeters, Lucas Rijenveld, en Niña Weijers. We dompelen ons onder in de verhaalwerelden en bespreken recente ontwikkelingen die typisch zijn voor het genre. Onder meer de heropleving van de streekroman en de historische roman komt aan bod, alsook de vraag hoe de roman zich verhoudt tot nieuwe media en tot hedendaagse thema’s als milieu en identiteit.

Lees je mee? Nirwana van Tommy Wieringa (2023) | 11 december 2024

In het tweede literaire salon over de Nederlandse roman brengen we onze kennis in de praktijk en bespreken we samen Nirwana van Tommy Wieringa (2023), waarin heel wat recente ontwikkelingen samenkomen. We staan stil bij verschillende thema’s (oorlog en herinnering, kunstenaarschap, gender- en machtsrelaties, milieu) en denken na over de specifieke taal en vorm van het boek. Van de deelnemers wordt verwacht dat ze het boek op voorhand lezen. 

De twee literaire salons over de hedendaagse Nederlandstalige roman hangen samen, maar kunnen ook los van elkaar gevolgd worden. 

Over de docent

Pieter Verstraeten (1980) is professor moderne Nederlandse literatuur aan KU Leuven. Hij doet onderzoek naar diverse aspecten van de literaire cultuur in Vlaanderen en Nederland in de negentiende, twintigste en eenentwintigste eeuw. Hij is in het bijzonder geïnteresseerd in het verschijnsel van de publieksliteratuur, in de rol van dingen in de roman en in de relatie tussen school en literatuur. Hij is vicedirecteur van het Centrum voor Literatuur en Onderwijs, lid van het onderzoekscollectief MDRN en redacteur van het tijdschrift De moderne tijd. Hij schreef, samen met Gillis Dorleijn en Dirk de Geest, Literatuur (2017), een boek over onze omgang met literatuur door de eeuwen heen en hij was co-editeur van Echte leesboeken. Publieksliteratuur in de twintigste eeuw (2017).

Lees ook:

"Er is een boek voor iedereen" - professor Pieter Verstraeten over waarom we de kracht van literatuur nooit mogen onderschatten.

Organisatie

Deze tweedaagse reeks wordt georganiseerd door PUC - KU Leuven Continue.

Praktisch

Datum en locatie

Woensdag 13 november en 11 december 2024, van 19 tot 21 uur

KU Leuven Kulak (Etienne Sabbelaan 53, 8500 Kortrijk)

Inschrijven

Schrijf in vóór 6 november 2024.

De deelnameprijs per sessie bedraagt 25 euro. Voor beide sessies samen betaal je 45 euro.

Betalingsgegevens: rekeningnummer IBAN BE31 2850 2133 2955 van PUC - KU Leuven Continue, met vermelding ‘400/0025/74377 + naam deelnemer(s)'

Nieuws

Meer nieuws over

Meer opleidingen op KU Leuven Continue

Wie levenslang wil leren, is bij KU Leuven aan het juiste adres. Het aanbod van KU Leuven Continue stilt je honger naar kennis en kunde: van postgraduaatsopleidingen tot korte trainingen, lezingen, afstandsonderwijs en trajecten die werken en studeren combineren.

Ontdek KU Leuven Continue. Ook alle opleidingen van PUC - KU Leuven Continue vind je daar terug.

keyboard_arrow_up