Data privacy technologie: Solid - enkel online mogelijk! Voorbij het Facebook-businessmodel

Data privacy technologie: Solid - enkel online mogelijk!

Voorbij het Facebook-businessmodel

Intro

We zien steeds meer initiatieven die de manier waarop het internet werkt willen herdenken, met als doel een gelijk speelveld te creëren voor data én zo ook innovatie aan te wakkeren. Momenteel zijn het immers de grote techbedrijven (Facebook, Google, Amazon,...) die een dictaat hebben over wat er met onze (online) data gebeurt. 
Tijdens deze studienamiddag zoomen we in op één van die veelbelovende initiatieven, Solid ('Social Linked Data’).

lees meer… minder…

Livestream

Wanneer?

Op 29/11/2021

Waar?

KU Leuven Technologiecampus Gent

Docenten

Ben De Meester, Tom Haegemans

Basisprijs

65 euro

Klap alles open Klap alles dicht

Doelstellingen

Tijdens deze studienamiddag kom je te weten hoe Solid precies werkt (technologische kennisopbouw), en welke kansen dit creëert voor jouw organisatie (business inzichten).

Doelgroep

Deze studienamiddag richt zich tot professionals: business unit managers, business developers, business analisten, CIO's, IT-verantwoordelijken, app-ontwikkelaars, data officers, data architecten, netwerkingenieurs- en architecten,...

Programma

Tijdens deze studienamiddag zoomen we in op Solid ('Social Linked Data’). 
Met deze data privacy technologie wil men aan burgers de controle over hun eigen data teruggeven. Hiertoe werkt men met persoonlijke datakluizen (‘pods’). Het is dan aan de burger zelf om te beslissen welke partijen toegang krijgen tot zijn/haar data. Door data los te koppelen van applicaties, maar wel de interoperabiliteit te garanderen, stimuleert men open innovatie. De meeste bedrijven willen immers gewoon toegang tot data, maar ze willen er niet verantwoordelijk voor zijn. 
Ook voor bedrijven leidt zo'n 'gedecentraliseerd' model dus tot nieuwe business opportuniteiten...

14-15.15 uur: algemene introductie met use cases door Tom Haegemans

15.15-15.45 uur: netwerkpauze

15.45-17 uur: hands-on introductie tot de technische specificaties van Solid door Ben De Meester

 

Docenten:

  • Tom Haegemans (KU Leuven, Digita)

Tom is economist van opleiding, en studeerde ook nog IT bij. Hij is professor beleidsinformatica en is één van de oprichters van de start-up Digita. Digita ontwikkelt software die bedrijven toelaat om intern een persoonlijk data web op te zetten en applicaties voor zo’n (Solid gebaseerd) web te bouwen.

  • Ben De Meester (imec IDLab, UGent – imec)

Ben is postdoctoraal onderzoeker bij IDLab, UGent – imec, waar hij onderzoek doet naar het kwaliteitsvol genereren van kennisgrafen op het Web. Naast publiceren in topconferenties en -magazines, past hij zijn onderzoek en systemen toe in applicaties voor verscheidene onderzoekers en bedrijven. 
Hij is één van de trekkers van https://rml.io/ en https://fno.io/, en werkt binnen IDLab actief rond de Solid specificaties.

Organisatie

Werkgroep IT & Digitale Transformatie

Praktisch

Datum en plaats

Maandag 29 november 2021, 14 – 17 uur

KU Leuven Technologiecampus Gent (Gebroeders De Smetstraat 1 - 9000 Gent)

Inschrijven

Schrijf online in vóór 25/11/2022. 
De deelnameprijs is 65 euro. 
Betalingsgegevens: rekeningnummer IBAN BE31 2850 2133 2955 van het Postuniversitair Centrum, met vermelding 400/0021/58186 + naam deelnemer(s)'. 

Verwante opleidingen

Sustainability Leadership Program SPITS Vastgoed | Verschillende markten, verschillende dynamieken Embedded AI for Industry ISMA | International Seminar on Modal Analysis ISAAC | International Seminar on Applied Acoustics
Wetenschap & Technologie

×

Techniek, engineering en industrie

×

IT en digitale transformatie

×

Economie en bedrijf

×

keyboard_arrow_up