Iedereen met een interesse in duurzaamheid.
Kleerkastvasten. De textielketen ontrafeld door Sarah Vandoorne
Hoe duurzaam is de textielindustrie?
Intro
Waar komen onze kleren vandaan, hoe worden ze gemaakt, wie maakt ze en waar belanden ze als wij ze niet (meer) willen? Auteur van 'Kleerkastvasten' Sarah Vandoorne neemt je tijdens deze lezing mee op haar zoektocht naar de herkomst en waarde van onze kleding.
Docent
Sarah Vandoorne
lees meer… minder…Basisprijs
20 euro
›Doelgroep
›Programma
Een derde van de kleren in je kleerkast draag je nooit. Een ander derde draag je zelden. Negen op de tien kleren heb je een jaar lang niet aangeraakt. Je gooit meer kleren weg dan eender welke andere Europese consument en toch blijf je nieuwe kleren kopen. Omdat je het gevoel hebt dat je nieuwe kleren nodig hebt. Omdat je elke ochtend denkt dat je niets hebt om aan te trekken.
Dat wil de mode-industrie je immers doen geloven. Merken introduceren gemiddeld om de zes weken – sommige zelfs elke dag! – een nieuwe collectie. Als tegenreactie hierop besloot journalist Sarah Vandoorne om zes weken lang slechts zes kledingstukken te dragen. Wat begon als een ludieke actie groeide uit tot een jarenlang onderzoek waarbij ze elke schakel in de textielketen kritisch onder de loep neemt. Waar komen onze kleren vandaan, hoe worden ze gemaakt, wie maakt ze en waar belanden ze als wij ze niet (meer) willen?
Van België en Nederland over Marokko, Indonesië en Ghana tot India en Bangladesh: Sarah neemt je tijdens de lezing mee op haar zoektocht naar de herkomst en waarde van onze kleding. Nadien is er ruimte voor vragen.
Sarah Vandoorne (1991) specialiseert zich als freelance journalist in een eerlijkere textielindustrie. Duurzaamheid is haar stokpaardje, maar meestal schrijft ze over onrecht en (on)macht, van katoenplantage tot kleerkast. In april 2023 verscheen haar debuut "Kleerkastvasten. De textielketen ontrafeld” bij uitgeverij Vrijdag. Haar werk was ook eerder te zien op het Design Fest Gent.
›Organisatie
In samenwerking met Odet, het ecoteam aan KU Leuven Kulak.
›Praktisch
Datum en plaats
Donderdag 23 november 2023 van 19.30 tot 20.30 uur
KU Leuven Kulak, Etienne Sabbelaan 53, 8500 Kortrijk.
Inschrijven en deelnameprijs
Schrijf in vóór 22 november.
De deelnameprijs bedraagt 20 euro. Studenten en personeelsleden kunnen gratis deelnemen, maar inschrijven is ook voor hen verplicht.
Betalen kan via overschrijving op rekeningnummer IBAN BE31 2850 2133 2955 van het Postuniversitair Centrum, met vermelding '400/0024/93444 + naam deelnemer(s)'.
›Partners
Odet, het ecoteam aan KU Leuven Kulak
Nieuws
Meer nieuws over
Meer opleidingen op KU Leuven Continue
Wie levenslang wil leren, is bij KU Leuven aan het juiste adres. Het aanbod van KU Leuven Continue stilt je honger naar kennis en kunde: van postgraduaatsopleidingen tot korte trainingen, lezingen, afstandsonderwijs en trajecten die werken en studeren combineren.
Ontdek KU Leuven Continue. Ook alle opleidingen van PUC - KU Leuven Continue vind je daar terug.