Expert class Btw en Vastgoed Update en verdieping

Expert class Btw en Vastgoed

Update en verdieping

Intro

In deze nieuwe Expert class Btw en Vastgoed brengen we recente updates en zoomen we in op de belangrijkste actuele topics. Voor vastgoedprofessionals met ervaring die hun kennis omtrent btw-topics verder willen uitdiepen.

lees meer… minder…

Download folder

Ter plaatse

Wanneer?

Van 14/02/2025 t.e.m. 28/03/2025

Waar?

Quadrivium

Docenten

Joaquim Heirman, Danny Stas

lees meer… minder…

Basisprijs

Volledige opleiding: 950 euro
Volgende sessie: 275 euro

Klap alles open Klap alles dicht

Doelstellingen

Je verwerft inzicht in:

  • De recentste wijzigingen op het vlak van btw en vastgoed van de voorbije jaren
  • De btw-aspecten van vernieuwbouw, de recentste arresten op nationaal en Europees niveau en de recentste standpunten van de Belgische fiscus. 
  • De btw-behandeling van groene investeringen, energiemodellen … (bv. ESCO’s, laadpalen).
  • Alternatieve woonvormen zoals coöperatief wonen, hamsterhuren, budgethuur, sociale huisvestingsprojecten … en de belangrijkste overwegingen vanuit btw en registratiebelastingen per type vastgoed.
  • De btw-recuperatie bij infrastructuurwerken, de toepassing van de regeling afbraak en heropbouw voor ontwikkelaars/investeerders (cf. block sale), de btw-gevolgen en opportuniteiten van een sale-and-lease back transactie

Doelgroep

Vastgoedprofessionals die eerder de opleiding Btw en Vastgoed (Vastgoedkunde KU Leuven) volgden, alumni van het Postgraduaat in de Vastgoedkunde en vastgoedprofessionals die door ervaring al een gedegen basiskennis hebben over btw en vastgoed. 

Programma

Sessie 1: Update van de recentste wijzigingen
14 februari 2025, 9 - 12.30 uur

De afgelopen jaren stonden de btw-regels evident niet stil. De invoering van de optionele btw-verhuur, de vele wijzigingen ter zake het 6% btw-tarief voor afbraak en heropbouw, de invloed van Europese en nationale rechtspraak (vb. btw-aftrek voor publiciteit- en makelaarskosten, berekening van de btw-herzieningstermijnen …) zijn maar enkele topics die relevant zijn voor elke vastgoedprofessional. In deze eerste sessie, geven we een handig en uitgediept overzicht van deze wijzigingen. We staan daarbij niet alleen stil bij wetswijzigingen en relevante rechtspraak, maar ook bij weerkerende onderwerpen tijdens btw-controles en de administratieve praktijk. Een ideale start van deze reeks met topics die relevant zijn voor en onmiddellijk toepasbaar voor een brede waaier van vastgoedprofessionals.

 

Sessie 2: Vernieuwbouw voor btw en energetische renovaties
21 februari 2025, 9 - 12.30 uur

Het bestaand onroerend goed patrimonium staat voor een gigantische uitdaging om de gebouwen up to standard te brengen met o.a. ESG-doelstellingen, EU taxonomy. Dat zal de komende decennia een belangrijke renovatiegolf met zich meebrengen. Voor investeerders en ontwikkelaars is het cruciaal om te weten of en wanneer een dergelijke renovatie leidt tot een ‘nieuw gebouw’ voor btw. In deze sessie gaan we dieper in op alle btw-aspecten van vernieuwbouw, de recentste arresten op nationaal en Europees niveau alsook de recentste standpunten van de Belgische fiscus. Ook geven we een inzicht in de btw-behandeling van groene investeringen, energiemodellen … (vb. ESCO’s, laadpalen).

 

Sessie 3: Betaalbaar wonen en indirecte belastingen
21 maart 2025, 9 - 12.30 uur

De fiscaliteit is een belangrijk element voor de kost van een bouwproject en de betaalbaarheid van woningen. Btw en registratiebelastingen spelen daarin een cruciale rol (vb. verlaagde tarieven btw en registratierechten voor de enige, eigen woning; regeling afbraak en heropbouw e.d.m.). In deze sessie geven we een geüpdatet overzicht van alternatieve woonvormen zoals coöperatief wonen, hamsterhuren, budgethuur, sociale huisvestingsprojecten … en besteden we per type vastgoed aandacht aan de belangrijkste overwegingen vanuit btw en registratiebelastingen.

 

Sessie 4: Bijzondere topics
28 maart 2025, 9 - 12.30 uur

In de laatste sessie gaan we dieper in op enkele bijzondere topics zoals de btw-recuperatie bij infrastructuurwerken, de toepassing van de regeling afbraak en heropbouw voor ontwikkelaars/investeerders (cf. block sale), de btw-gevolgen en opportuniteiten van een sale-and-lease back transactie inclusief het al dan niet rekening moeten houden met het terugstorten van eerder gerecupereerde btw (herzieningen), studentenhuisvesting (uitponden vs. coöperatief model), investeringen in hotelkamers ….

 

Docenten

Mr. Danny Stas, partner Deloitte Legal
Mr. Joaquim Heirman, director Deloitte Legal

 

Ontdek OOK ...

Het Postgraduaat in de Vastgoedkunde, dé vastgoedopleiding voor professionals die een multidisciplinaire kijk op vastgoed willen ontwikkelen, hun kennis op willen uitbreiden en aan een stevig vastgoednetwerk bouwen. 

Organisatie

Deze opleiding wordt georganiseerd door Vastgoedkunde KU Leuven, deel van PUC - KU Leuven Continue.

Praktisch

Data en locatie

  • Vrijdagen 14 en 21 februari en 21 en 28 maart 2025
  • Lessen vinden telkens plaats van 9 tot 12.30 uur. Er is een koffiepauze en afsluitende broodjeslunch. 
  • Locatie: Leuven

 

Inschrijven

Schrijf in vóór 7 februari 2025 via puc.kuleuven.be.

De deelnameprijs voor de volledige opleiding is 950 euro. Alumni/studenten van het Postgraduaat in de Vastgoedkunde betalen 875 euro. 

Je kan ook voor de afzonderlijke sessies inschrijven. De deelnameprijs bedraagt dan 275 euro per sessie.

Als één deelnemer inschrijft, dan krijgen alle bijkomende inschrijvingen uit dezelfde organisatie 10% korting.

Betaal via overschrijving op rekeningnummer IBAN BE31 2850 2133 2955 van PUC - KU Leuven Continue, met vermelding van '400/0026/58041 + naam deelnemer(s)' en ontvang geen factuur. 
Wens je een factuur, duid dit dan bij je inschrijving aan. 

Als door de Vlaamse Overheid erkende opleidingsinstelling aanvaarden wij betalingen via de kmo-portefeuille. Ons erkenningsnummer is DV.O102270. Bij het aanvragen van je tegemoetkoming kies je als Thema Financiële Geletterdheid en als advies/subthema Fiscaliteit. Als referentie voeg je 400/0026/58041 toe.

Accreditatie

  • BIV
  • ITAA 
  • Orde van Vlaamse Balies 
  • Voor notarissen bij de Nationale Kamer 

Meer opleidingen op KU Leuven Continue

Wie levenslang wil leren, is bij KU Leuven aan het juiste adres. Het aanbod van KU Leuven Continue stilt je honger naar kennis en kunde: van postgraduaatsopleidingen tot korte trainingen, lezingen, afstandsonderwijs en trajecten die werken en studeren combineren.

Ontdek KU Leuven Continue. Ook alle opleidingen van PUC - KU Leuven Continue vind je daar terug.

keyboard_arrow_up