Hoe haal je meerwaarde uit duurzaamheidsrapportering? Aan de slag met CSRD

Hoe haal je meerwaarde uit duurzaamheidsrapportering?

Aan de slag met CSRD

Intro

Door de implementatie van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) worden heel wat ondernemingen verplicht om te rapporteren over zowel de maatschappelijke en ecologische impact van hun activiteiten als over de impact van externe duurzaamheidsrisico’s en -opportuniteiten op de financiële gezondheid van de onderneming. Dit noemen we de ‘dubbele materialiteit’. Dankzij meer betrouwbare en uniforme informatie als resultaat van deze nieuwe regelgeving, zullen investeerders en andere belanghebbenden de duurzaamheid van ondernemingen beter kunnen beoordelen. Het doel van de CSRD is om ondernemingen richting duurzamere businessmodellen te sturen.

Voor wie wordt de CSRD verplicht?

  • Vanaf boekjaar 1 januari 2024 voor NFRD-plichtige ondernemingen (beursgenoteerde bedrijven en financiële instellingen) (rapportering in 2025).
  • Vanaf boekjaar 1 januari 2025 voor alle grote ondernemingen (rapportering in 2026).
  • Vanaf boekjaar 1 januari 2026 voor alle beursgenoteerde kmo’s, uitgezonderd micro-ondernemingen (rapportering in 2027).
lees meer… minder…

Download folder

Ter plaatse Livestream

Wanneer?

Op 30/05/2024

Waar?

KU Leuven Kulak

Docenten

Lies Bouten, Steffie De Backer, Sofian Milad, Kelly Moerman, Florens Slob, Anouk Van De Meulebroecke, Jo Wuytack

lees meer… minder…

Basisprijs

350 euro

Klap alles open Klap alles dicht

Doelstellingen

In deze studiedag leer je wat de CSRD precies is en hoe je ermee aan de slag gaat. 

  • Je wordt up to date gebracht van de laatste stand van zaken van de regelgeving.
  • Je krijgt inzicht in de rapporteringsstandaarden.
  • Je begrijpt de impact van CSRD op de financiering van je onderneming.
  • Je begrijpt waarom en hoe een duurzaamheidsrapport, in plaats van een verplichte last, het kompas van een futureproof organisatie kan zijn.
  • Je krijgt praktische handvatten aangereikt om van start te gaan met duurzaamheidsrapportering, ook vanuit assurance perspectief.

Doelgroep

  • Bedrijven die onder de CSRD verplichting vallen en dus binnenkort verplicht zullen moeten rapporteren.
  • Bedrijven die niet onder de CSRD verplichting vallen, maar toeleveren aan een bedrijf met rapporteringsverplichting.
  • Bedrijven die duurzaamheid willen integreren in hun strategie en hierover rapporteren aan hun stakeholders.

Programma

09:30 - 10:00 - Onthaal

10:00 - 12:00 - Duurzaamheidsrapportering: wat en waarom?

De impact van de CSRD op financiering van bedrijven

De talrijke nieuwe regelgevingen in het kader van de EU Green Deal, waaronder de CSRD, hebben ongetwijfeld een impact op de samenleving en haar stakeholders. Ook voor bedrijven vormt dit een uitdaging, maar biedt het tegelijk opportuniteiten om toekomstbestendig te handelen. We lichten toe waar en hoe de financiële sector zich positioneert in het breder kader van duurzaamheidsrapportering voor bedrijven.

Jo Wuytack - Group Sustainability Officer, Degroof Petercam

De CSRD toegelicht

In deze sessie word je gegidst doorheen de regels van de CSRD (Wat? Voor wie? Vanaf wanneer?) en de Belgische implementatie. Ook de rapporteringsstandaarden (de ESRS), de rapportering onder de Taxonomy en de toepassing van de CRSD in een groepscontext worden toegelicht. Daarnaast wordt kort geschetst hoe de regels rond duurzaamheidsrapportering zich verhouden tot andere initiatieven met betrekking tot duurzame corporate governance en duurzame financiering.

Steffie De Backer - Senior advocaat, Freshfields Bruckhaus Deringer

De link tussen duurzaamheidsrapportering, financiële rapportering en management control

In deze sessie stellen we de wisselwerking tussen duurzaamheidsrapportering en management control centraal. Meer specifiek schetsen we hoe rapportering en management control elkaar kunnen informeren en aansturen. Omdat de principes van de European Sustainability Reporting Standards (ESRS) aansturen op connectiviteit tussen duurzaamheidsrapportering en financiële rapportering, lichten we ook toe hoe bedrijven kunnen vormgeven aan deze connectiviteit.

Lies Bouten - Associate Professor & Head of Research, IÉSEG School of Management, Lille-Paris

12:00 - 13:00 - Lunch

13:00 - 16:00 - Duurzaamheidsrapportering in de praktijk

Aan de slag met CSRD

In deze sessie reiken we je praktische handvaten aan om concreet aan de slag te gaan met duurzaamheidsrapportering. Je komt meer te weten over: de European Sustainability Reporting Standards; wat een goed duurzaamheidsverslag precies inhoudt; hoe je duurzaamheidsverslaggeving integreert in je organisatie; en hoe je externe stakeholders betrekt bij het verzamelen van data voor je rapportering.

Anouk Van de Meulebroecke - Gastdocent Centrum voor Economie en Duurzaam Ondernemen, KU Leuven; Zaakvoerder slidingdoors

Assurance en CSRD

Net als bij een jaarrekening, vinden gebruikers van duurzaamheidsinformatie het belangrijk dat deze betrouwbaar is. Veel bedrijven laten vandaag al een deel van hun duurzaamheidsinformatie nazien door een auditor om zo comfort te geven aan hun belanghebbenden. Met de komst van de CSRD geldt een verplichting om deze informatie te laten voorzien van assurance. In deze sessie lichten we de rol van de auditor toe en geven we enkele praktische tips om verrassingen te vermijden tijdens het assurance proces.

Sofian Milad - Partner ESG Reporting & Assurance, Deloitte

Praktijgetuigenis: Starten met duurzaamheidsrapportering

Kelly Moerman - Sustainability Manager, Alides

Praktijkgetuigenis: De impact van CSRD op duurzaamheidsrapportering

Florens Slob - Group Sustainability & Innovation Director, Greenyard

Organisatie

Deze opleiding wordt georganiseerd door PUC - KU Leuven Continue.

Praktisch

Datum en locatie

Donderdag 30 mei 2024, van 10 tot 16 uur

KU Leuven Kulak (Etienne Sabbelaan 53, 8500 Kortrijk - lokaal B422) of online

Inschrijven

Schrijf online in vóór 24/05/204.
De deelnameprijs is 350 euro - Bij deelname van meerdere personen van dezelfde organisatie ontvangt u 10% korting.
Betalingsgegevens: rekeningnummer IBAN BE31 2850 2133 2955 van PUC - KU Leuven Continue, met vermelding vgs 400/0025/69630 + naam deelnemer(s).

Als door de Vlaamse Overheid erkende opleidingsinstelling aanvaarden wij betalingen via de kmo portefeuille. Klik hier voor meer informatie. Ons erkenningsnummer is DV.O102270. Bij het finaliseren van je aanvraag kies je het thema kies je het thema 'bedrijfsstrategie' en het advies 'SWOT'.

Nieuws

Meer nieuws over

Meer opleidingen op KU Leuven Continue

Wie levenslang wil leren, is bij KU Leuven aan het juiste adres. Het aanbod van KU Leuven Continue stilt je honger naar kennis en kunde: van postgraduaatsopleidingen tot korte trainingen, lezingen, afstandsonderwijs en trajecten die werken en studeren combineren.

Ontdek KU Leuven Continue. Ook alle opleidingen van PUC - KU Leuven Continue vind je daar terug.

keyboard_arrow_up