Having the time of their life? Existentiële uitdagingen voor jongvolwassenen Avondlezing

Having the time of their life? Existentiële uitdagingen voor jongvolwassenen

Avondlezing

Intro

Jongvolwassenen bevinden zich in de spannende overgangsfase tussen adolescentie en volwassen zijn. Maar hoe oriënteer je je in de complexe wereld van vandaag? Psycholoog Trees Depoorter en studentenpsycholoog Samantha Werthen (LUCA) nemen de tijd om stil te staan bij de existentiële thema’s en behoeftes van deze leeftijdsgroep.

lees meer… minder…

Download folder

Ter plaatse Livestream

Wanneer?

Op 14/10/2024

Waar?

KU Leuven Kulak
Webinar

Docenten

Thérèse Depoorter, Samantha Werthen

lees meer… minder…

Basisprijs

18 euro

Klap alles open Klap alles dicht

Doelgroep

Iedereen die geïnteresseerd is in de leefwereld van jongvolwassenen en de existentiële vragen die zij zich stellen. Ouders, leerkrachten, artsen, psychologen, ... Iedereen is welkom.

Programma

Jongvolwassenen bevinden zich in de spannende overgangsfase tussen adolescentie en volwassen zijn. Stilaan wordt er verwacht dat ze actief richting geven aan hun leven. Deze transitie roept dan ook heel wat fundamentele vragen op. Existentiële thema’s als vrijheid/verantwoordelijkheid, identiteit, komen tot duurzame verbindingen, zingeving, ... staan centraal op deze leeftijd. Maar hoe oriënteer je je in de complexe wereld van vandaag? Als je leefwereld doordrongen is van (sociale) media? Als de economische situatie het moeilijk maakt om het ouderlijk nest te verlaten? Als nieuwe vormen van maakbaarheid (van genderverandering tot botox) je voor ingrijpende keuzes stellen? Als de wereld allerhande existentiële bedreigingen (oorlog, klimaat, covid, economische crisis, structurele ongelijkheden, ...) kent?

In deze leeftijdsfase waarin men wordt geresponsabiliseerd én geacht ‘de tijd van je leven’ te hebben, ervaren heel wat jongvolwassenen overprikkeling, machteloosheid, zinloosheid en eenzaamheid. Psychische klachten (zoals angsten, depressieve gevoelens, verslaving, stress, relationele problemen, isolement, …) zijn vaak gelinkt aan een dieperliggende existentiële malaise. Tegelijk biedt deze leeftijdsfase unieke opportuniteiten en creativiteit.

Psycholoog Trees Depoorter en studentenpsycholoog Samantha Werthen (LUCA) nemen de tijd om stil te staan bij de existentiële thema’s en behoeftes van deze leeftijdsgroep. Dit doen ze aan de hand van concrete voorbeelden en een aantal begrippen uit de existentiële psychotherapie en filosofie. Daarbij reiken ze ook een aantal handvaten aan voor ouders, docenten en alle andere mensen die betrokken zijn bij jongvolwassenen.

Docenten

Trees Depoorter (1977) is klinisch psycholoog en filosoof. Ze werkt als cliëntgericht-experiëntiële psychotherapeut en groepstherapeut met (jong)volwassenen in een privé-praktijk in Gent (Kairos) en Brussel (Psygroup). Daarbij specialiseerde ze zich in existentiële psychotherapie. Sinds 2020 is ze voorzitter van de Vereniging voor Cliëntgericht-Experiëntiële Psychotherapie en Counseling (VVCEPC).

Samantha Werthen (1974) is klinisch psycholoog. Ze heeft 23 jaar ervaring in het therapeutisch werken met studenten. Ze is momenteel studentenpsycholoog bij LUCA School of Arts en voor KULeuven studenten architectuur in Gent, en heeft een eigen praktijk als cliëntgericht-experiëntieel psychotherapeut. Ze stond ook mee aan de basis bij de oprichting van het OverKophuis in Gent, een inloophuis voor jongeren en jongvolwassenen.

 

Moderator: An Algoed

Organisatie

Deze avondlezing wordt georganiseerd door PUC - KU Leuven Continue.

Praktisch

Datum en locatie

Maandag 14 oktober 2024,  van 19 tot 21 uur

KU Leuven Kulak (Etienne Sabbelaan 53, 8500 Kortrijk) of volg online via livestream

Inschrijven

Schrijf in vóór 7 oktober 2024.

De deelnameprijs bedraagt 18 euro.

Betalen kan via overschrijving op rekeningnummer IBAN BE31 2850 2133 2955 van PUC - KU Leuven Continue, met vermelding '400/0025/86505 + naam deelnemer(s)'.

 

Existentiële thema's raken en beroeren. Nog meer inzichten? Schrijf je ook in voor volgende avondlezingen:

  • 'Verlies in het leven leren verweven: een (rauwe) existentiële zoektocht' op 5 november 2024
  • 'Ouder worden: een nieuw begin? Maatschappelijke participatie op latere leeftijd' op 28 november 2024

Accreditatie

Riziv-accreditering voor artsen werd goedgekeurd in rubriek 6 - ethiek en economie.

Nieuws

Meer nieuws over

Meer opleidingen op KU Leuven Continue

Wie levenslang wil leren, is bij KU Leuven aan het juiste adres. Het aanbod van KU Leuven Continue stilt je honger naar kennis en kunde: van postgraduaatsopleidingen tot korte trainingen, lezingen, afstandsonderwijs en trajecten die werken en studeren combineren.

Ontdek KU Leuven Continue. Ook alle opleidingen van PUC - KU Leuven Continue vind je daar terug.

keyboard_arrow_up