Technical Writing

Intro

Hoe stel ik een gestructureerde handleiding op van een nieuw product? Wie is de gebruiker? Welke informatie heeft die nodig? Kristalheldere technische documentatie schrijven vanuit het standpunt van de gebruiker kan uitdagend zijn. De boodschap correct en eenduidig overbrengen is voor elke technical writer van cruciaal belang. 

Technical writing is een vakgebied op zich en vereist specifieke kennis en vaardigheden. Tegelijkertijd stijgt de nood aan goed geschoolde technical writers op de arbeidsmarkt. In deze driedelige opleidingsreeks reiken experten zowel aan beginnende als doorgewinterde technical writers tools en inzichten aan om in te zetten in de werkpraktijk.

lees meer… minder…

Wanneer?

Van 22/09/2022 tot 20/10/2022

Waar?

KU Leuven Campus Brugge

Docenten

Jourik Ciesielski, Birgitta Meex, Stefaan Veys

Basisprijs

450 euro

Klap alles open Klap alles dicht

Doelgroep

Taalprofessionals met interesse in technical writing, of technische profielen die aan hun schrijfvaardigheden willen werken.

Programma

Van basisbegrippen tot concrete schrijftips (donderdag 22 september 2022)

Drie aspecten komen in deze inleidende sessie aan bod: de basisconcepten van technical writing, het werkveld en schrijfregels en -normen.

Eerst focust professor Birgitta Meex (KU Leuven) op de centrale vraag: wat is technische communicatie en waarom is het zo belangrijk? Ze schetst de productlevenscyclus en het contentcreatieproces volgens het tekom Competence Framework. Je krijgt inzicht in de verschillende informatietypes en manieren om informatie te reproduceren, standaardiseren en structureren. Verschillende tools en systemen worden aangereikt om zelf mee aan de slag te gaan.

Ten tweede krijg je een beeld van de verschillende beroepsprofielen en de nieuwe ontwikkelingen binnen het landschap. Wat doet de beroepsvereniging tekom Europe precies? En welke spelers zijn er zoal op de Belgische markt? Tot slot reikt professor Meex technieken aan voor consistent, gebruikersvriendelijk en vertaalvriendelijk schrijven, inclusief een  overzicht van relevante normen voor technische communicatie.

Technische en technologische aspecten (donderdag 6 oktober 2022)

De tweede sessie zoomt vooral in op de technische en technologische aspecten van

technical writing. Docent Jourik Ciesielski (Yamagata Europe en C-Jay International) geeft eerst een introductie tot XML en focust dan voornamelijk op Darwin Information Typing Architecture, kortweg DITA. Welke verschillende soorten topics zijn er in DITA? Hoe gebruik je de index? Kan je content hergebruiken en hoe doe je dat? Hoe gebruik je DITA Map als basis voor publicatie? Om de theorie concreter te maken, worden alle items vergezeld van praktische demo’s in bijvoorbeeld Oxygen.

Jourik Ciesielski geeft in zijn sessie ook een introductie tot lokalisatie, waarbij hij ingaat op internationalisatie-attributen, term-tags en non-translatables. Demo’s en voorbeelden, bijvoorbeeld in Trados Studio, illustreren de theorie. Tot slot krijg je een introductie tot CCMS om DITA modulair te beheren.

Interactieve workshop (donderdag 20 oktober 2022)

De opleidingsreeks wordt afgesloten met een interactieve workshop begeleid door Stefaan Veys (DocWriter). De workshop start met twee kleine schrijfoefeningen: een software- en een hardware-instructie. Daarna ligt de focus op gestructureerd schrijven, met een oefening in het onderscheiden van informatietypes en een oefening over analyse en herschrijven van instructies.

In het tweede deel van de sessie bekwaam je je vaardigheden in XML DITA. Je leert de schrijftool aanpassen, een structuur aanmaken, starten met een nieuw topic, een nieuw concept en een nieuwe taak. Manieren om informatie te hergebruiken en linken te leggen komen aan bod, alsook indexeren, valideren en publiceren in de tool.

Praktisch

Data en plaats

22 september, 6 oktober en 20 oktober 2022

KU Leuven Campus Brugge

Inschrijven

Schrijf online in vóór 18/09/2022.

De deelnameprijs is 450 euro.

Betalingsgegevens: rekeningnummer IBAN BE31 2850 2133 2955 van het Postuniversitair Centrum, met vermelding 400/0022/63775 + naam deelnemer(s)'

Verwante opleidingen

Kids@Kulak 2022 Sustainability Leadership Program Embedded AI for Industry ISMA | International Seminar on Modal Analysis ISAAC | International Seminar on Applied Acoustics
Wetenschap & Technologie

×

Talen en taalkunde

×

Taal, cultuur en ethiek

×

Techniek, engineering en industrie

×

IT en digitale transformatie

×

keyboard_arrow_up