Winkelvastgoed 2021 Let's get phygital

Winkelvastgoed 2021

Let's get phygital

Intro

Hoe ziet het winkellandschap van morgen eruit? Lopen we in 2040 nog winkels in en uit of is shoppen tegen dan ‘phygital’? Welke impact hebben tendensen zoals de toenemende digitalisering, een veranderend consumentengedrag en het verduurzamen van gebouwen op winkelvastgoed? En op welke manier beïnvloedt een wereldwijde pandemie zoals COVID-19 de manier waarop we naar stenen winkels, e-commerce en hun functie kijken? 

Net als alle andere sectoren is ook de retailwereld in volle transitie. Het is zoeken naar nieuwe business modellen en manieren van werken om te beantwoorden aan de behoeften van de 21ste -eeuwse consument die steeds slimmer, mobieler en veeleisender wordt. Winkels worden belevingscentra en/of hubs voor het leveren van pakjes en proptech wordt hoe langer hoe meer ingezet om tot de juiste match te komen tussen klant, winkel en product. 

Maar in hoeverre zijn vastgoedspelers, retailers, steden en gemeenten flexibel genoeg om op al die veranderingen en uitdagingen in te spelen?
En hoe kunnen ze zich wapenen tegen toekomstige disrupties?

lees meer… minder…

Wanneer?

Van 14/09/2021 tot 23/11/2021

Docenten

Ine Beeterens, Jan Boots, Bart Claes, Sofie Danau, Arnaud de Bergeyck, Julie De Bonnet, Philip De Greve, Bart De Wandeleer, Jo De Wolf, Jan Du Bois, Brigit Gerritse, Tim Gielen, Filip Goossens, Céline Janssens, Lynn Panckoucke, Sam Perneel, Victoria Tanret, Wim Vandevorst, Evelien Van Hoecke, Jan Van Lancker, Koenraad Van Nieuwenburg, Marc Van Tilburg

Basisprijs

990 euro

Klap alles open Klap alles dicht

Doelgroep

Al wie professioneel met winkelvastgoed te maken heeft: investeerders, projectontwikkelaars, makelaars, asset managers, architecten, stedenbouwkundigen, city managers en retailers. Andere geïnteresseerden zijn ook welkom.

Programma

Sessie 1: Het winkelvastgoed van morgen: welke concepten, strategieën en businessmodellen bepalen de verdere ontwikkeling van winkels, shoppingcenters en retailparken? Impact van COVID-19-crisis op de winkelvastgoedsector: lessons learned?

Dinsdag 14 september 2021 - Gare Maritime Brussel 

• Wie investeert nog in welk type van winkelvastgoed en waarom? Huidige toestand en prognoses? Impact Covid-19-crisis? Back to business as usual of gaan we naar een ‘nieuw normaal’ binnen het winkelvastgoed. Situatie baanwinkels & retailparken versus highstreet shops.
Koenraad Van Nieuwenburg, chief investment officer Retail Estates en Philip De Greve, managing partner Pertinea Property Partners

• Hoe maken grote retailers zich op voor de toekomst? Welke impact hebben hun beslissingen op het vastgoed? Hoe zit het met fysieke winkels, moeten die kleiner en gezelliger worden?
Bart Claes, ceo JBC en Marc Van Tilburg, director expansie management België Albert Heijn Real Estate

 

Sessie 2 - Hoe verloopt de wisselwerking tussen online en fysieke verkoop in winkelvastgoed. Welke impact heeft die wisselwerking op rendementen, huurprijsniveaus en waardering van winkelpanden in tijden van COVID-19 en toenemende vereisten op vlak van duurzaamheid? Welke wet/regelgeving beïnvloedt het winkelvastgoed vandaag en morgen?

Dinsdag 5 oktober 2021 - The Park Brussel

• Online verkoop beïnvloedt niet alleen het bezoek aan en de verkoop in winkels, maar ook de huurprijsniveaus. Kan op dat vlak de focus verlegd worden van een omzet per m² naar een engagement per m²? Want er is niet alleen de impact van de coronapandemie op de waardering van winkelpanden, maar ook het verduurzamen en digitaliseren van winkelvastgoed? Hoe staan banken, eigenaars en investeerders hier tegenover?

Visie makelaar
Victoria Tanret, associate & Arnaud de Bergeyck, international partner, Cushman & Wakefield

Visie schatter/waardeerder
Céline Janssens, mre mrics, partner Stadim

Visie eigenaar/investeerder
Sam Perneel, head of asset management retail, AG Real Estate

• Impact wijzigende wetgeving op winkelvastgoed, shopping centers en retailparken
Julie De Bonnet, advocaat (counsel), Liedekerke Wolters Waelbroeck Kirkpatrick

 

Sessie 3 - Hoe rijm je logistieke uitdagingen met een slimme en duurzame mobiliteit? Niet alleen e-commerce maar ook veranderend consumentengedrag, klimaatdoelstellingen, digitale revolutie en pandemieën schudden de retailsector grondig door elkaar. Hoe ondergaan het winkel- en logistiek vastgoed deze transformatie?

Dinsdag 19 oktober 2021 - DHL Hub Brussel

• Toenemende e-commerce zorgt voor nieuwe logistieke uitdagingen. Wordt het logistieke vastgoed de nieuwe winkel? Of wordt de winkel de nieuwe hub voor het leveren van pakjes? Wat met ‘the last mile’? 
Jo De Wolf, ceo Montea

• Hoe bekijkt een logistiek bedrijf de toenemende impact van e-commerce en de veranderende mobiliteit van consumenten?
Filip Goossens, ceo On Time Logistics 

• Hoe kan je je fysieke winkel futureproof digitaliseren? Maak niet alleen kopen en verkopen makkelijker, maar optimaliseer ook het werk voor- en achter de schermen door maximaal in te zetten op beleving. Zo krijg je tevreden klanten en winkelmedewerkers. Let’s get phygital! 
Tim Gielens, founding partner Wave of Engagement

 

Sessie 4 - Toekomst en rol van winkelvastgoed in smart en connected cities. Hoe kun je winkelen, wonen en werken beter op elkaar afstemmen in steden en gemeenten? Waar is er nog plaats voor winkels en op welke manier pak je de toenemende leegstand aan? Alle betrokken partijen staan voor belangrijke strategische keuzes. Welke soort visie en beleid is er nodig?

Dinsdag 9 november 2021 - Fosbury & Sons Alfons Groot-Bijgaarden 
 

• Moeten winkelcentra servicecentra worden? Een winkelcentrum met bijna alleen maar winkels is niet meer van deze tijd. Volgens verschillende prognoses moet op termijn een kwart van de winkelruimte weg. Hoe vullen we de retailoppervlakte in toekomstige winkelcentra?
Ine Beeterens, coo Wereldhave Belgium

• Hebben we nog meer winkels nodig? Terwijl in de steden winkelpanden leeglopen worden in de periferie nieuwe baanwinkels of shoppingcentra bijgebouwd. Bouwen we dan gewoon geen leegstand bij? Of geven nieuwe stadswijken met een mix van functies de omliggende kernen net een boost? Case study Broeklin.
Jan Boots, co-founder & managing director CityD-Wes en Jan Van Lancker, ceo en co-owner Uplace

• Keynote en debat rond kernversterkingsbeleid Vlaamse regering en de toekomst en rol van winkelvastgoed in steden en gemeenten.
Bart Dewandeleer, adjunct-kabinetschef Hilde Crevits, Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw 
Ine Beeterens, Bert Gellynck en Jan Van Lancker

 

Sessie 5 - Winkelvastgoed next level: inspirerende buitenlandse cases, trends en ontwikkelingen: studiebezoek Malinas

Dinsdag 23 november 2021 – Mechelen 

• Hoe creëer je plekken met aantrekkingskracht? Plekken die werken als een magneet voor mensen die er willen ontmoeten, winkelen, werken, wonen of ontspannen?
Brigit Gerritse, Kern - Centrum voor vastgoedprofessionals

• Hoe een bank een hefboom kan zijn voor verduurzaming van winkelvastgoed.
Sofie Danau, account manager KBC Real Estate Finance

• Toelichting en rondleiding project Malinas.
Jan Du Bois, investment officer Mitiska-REIM en Wim Vandevorst, projectcoördinator, stad Mechelen, afdeling projecten en planning, team stadsontwikkeling

Organisatie

Programmagroep en moderatoren: Philip De Greve, Pertinea Property Partners nv - Ann Schryvers, AG Real Estate - Bram Thomas, Mitiska REIM - Evelien Van Hoecke, JonesLangLaSalle - Karl Van Oosterwyck, Van Oosterwyck real estate - Nick De Maeyer, WeFashion - Koen Tengrootenhuysen, Decathlon en Wim Verstockt, Triple-B Advisors

Praktisch

Data en plaats

Telkens van 14.30 tot 19 uur

Sessie 1: Maison de la Poste, site Tour & Taxis Brussel
Sessie 2: The Park Playground Brussel
Sessie 3: DHL Hub Brussel
Sessie 4: Fosbury & Sons Alfons Groot-Bijgaarden
Sessie 5: Malinas Mechelen

Inschrijven

Schrijf online in vóór 7/09/2021.

De deelnameprijs is 990 euro. 
900 euro voor alumni/studenten Postgraduaat in de Vastgoedkunde.
Inschrijven voor één sessie enkel mogelijk voor wie reeds deze opleiding volgde en kost 250 euro.

Betalingsgegevens: rekeningnummer IBAN BE31 2850 2133 2955 van het Postuniversitair Centrum, met vermelding 400/0021/01303 + naam deelnemer(s)'

Accreditatie

Je krijgt nadien een attest van deelname.
Als (kandidaat) RICS-lid kan je deze opleiding inbrengen als onderdeel van uw Professional Development.
Deze opleiding is erkend door het BIV voor 20 uur permanente vorming.

keyboard_arrow_up