Tweespraak met Petra De Sutter & Matthias Diependaele | Waartoe dient onze overheid?

Tweespraak met Petra De Sutter & Matthias Diependaele | Waartoe dient onze overheid?

Intro

Op initiatief van het Kulak-praesidium wordt in aanloop naar de verkiezingen op de campus Triptiek van de politiek georganiseerd waarvan deze Tweespraak het 2de luik is. 
De reeks Tweespraak is een Kulak-initiatief waarin onuitgegeven duo's van bekende, scherpe tongen reflecteren - elk vanuit een specifieke invalshoek - over de grote en immer actuele thema's van de politiek en de politieke wetenschappen: oorlog en vrede, welvaart en solidariteit, rechtvaardigheid, Europese integratie, populisme, ... 

Federaal vicepremier en minister van Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven Petra De Sutter en Vlaams minister van Begroting en Wonen Matthias Diependaele wisselen van gedachten over overheid,  politiek en burgerschap.

lees meer… minder…

Ter plaatse

Wanneer?

Op 25/03/2024

Waar?

KU Leuven Kulak

Docenten

Petra De Sutter, Matthias Diependaele, Steven Van Hecke

lees meer… minder…

Basisprijs

gratis

Klap alles open Klap alles dicht

Doelgroep

Tweespraak staat open voor iedereen die zich wil laten verrassen; voor iedereen die interesse heeft in politiek en op zoek is naar een tikkeltje meer diepgang, een bredere horizon ...

Programma

Waartoe dient onze overheid?

De coronapandemie, klimaatverandering en milieuproblemen, energiecrisis, oorlog in Europa en het Midden-Oosten, ... In hoeverre moeten en kunnen onze overheden de burgers hiertegen beschermen? Moeten regeringen bij elke crisis in de geldbeugel tasten om het leed te verzachten? Of moet de vinger op de knip en doppen we als burgers maar beter onze eigen boontjes als het gaat om wonen, zorg, energie, mobiliteit en veiligheid? Willen we een slagkrachtige of een slanke overheid of kunnen die twee samen bestaan? Federaal vicepremier en minister van Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven Petra De Sutter en Vlaams minister van Begroting en Wonen Matthias Diependaele wisselen van gedachten over overheid,  politiek en burgerschap.

Petra De Sutter

Vlaanderen leert Petra De Sutter (° 1963) kennen als gynaecoloog in het Universitair Ziekenhuis van Gent.  Ze leidt er het fertiliteitscentrum, doceert aan de universiteit en voert fundamenteel onderzoek uit naar vruchtbaarheid. In 2014 is De Sutter kandidaat op de Europese lijst van Groen!. Aansluitend zet ze als senator en lid van de Raad van Europa haar expertise in voor bio-ethische thema's en vrouwenrechten. In 2019 geeft de kiezer De Sutter een plek in het Europees Parlement. Die instelling zal ze in 2020 verlaten om vicepremier te worden in de regering-De Croo. In haar portefeuille zitten de beleidsdomeinen ambtenarenzaken, overheidsbedrijven, telecommunicatie en post.

Matthias Diependaele

Jurist Matthias Diependaele (° 1979) is van jongs af aan actief in de Vlaamse Beweging. Dit engagement voert hem eerst achter de schermen van de macht. Sinds 2009 is Diependaele Vlaams parlementslid. Vier jaar later al leidt hij de N-VA-fractie in dat halfrond, een taak die hij zes jaar zal uitvoeren. Ondertussen neemt hij ook in zijn thuisstad Zottegem, waar hij momenteel titelvoerend burgemeester is, een mandaat op. In de Vlaamse regering-Jambon tekent Diependaele sinds 2019 het beleid rond wonen en onroerend erfgoed uit en is hij verantwoordelijk voor begroting en financiën.

Praktisch

Datum en plaats

  • KU Leuven Kulak (Etienne Sabbelaan 53, 8500 Kortrijk)
  • Maandag 25 maart 2024, 20 uur. Onthaal vanaf 19.45 uur.

Inschrijven
Deelnemen is gratis maar om praktische redenen is inschrijven vooraf verplicht.

Meer opleidingen op KU Leuven Continue

Wie levenslang wil leren, is bij KU Leuven aan het juiste adres. Het aanbod van KU Leuven Continue stilt je honger naar kennis en kunde: van postgraduaatsopleidingen tot korte trainingen, lezingen, afstandsonderwijs en trajecten die werken en studeren combineren.

Ontdek KU Leuven Continue. Ook alle opleidingen van PUC - KU Leuven Continue vind je daar terug.

keyboard_arrow_up