Geschiedenis

PUC - KU Leuven Continue ... een lange geschiedenis van universitaire opleidingen

Vandaag staat PUC - KU Leuven Continue bekend en garant voor een kwaliteitsvol aanbod universitaire opleidingen en navormingen. Daarbij voldoet de inhoud van onze opleidingen steeds aan recente wetenschappelijke inzichten en de hedendaagse professionele praktijk. Bovendien maken we daarbij gebruik van educatieve technologie om deelnemers on- en offline de best mogelijke leerervaring te geven.

Om dit te verwezenlijken gebruiken we de ervaringen uit ons rijke verleden. We hebben immers een lange traditie en grote expertise in het ontwikkelen en organiseren van universitaire permanente vorming. In die geschiedenis, nemen we u graag even mee. 

29 december 1976: oprichting vzw Centrum voor Hoger Onderwijs

De huidige dienst vindt zijn oorsprong bij de oprichting van de vzw Centrum voor Hoger Onderwijs (CHO) op 29 december 1976 in Brugge, met als bedoeling het hoger onderwijs in de provincie te bevorderen. Toenmalig campusrector Mgr. Guido Maertens zette hier vanuit Kulak mee zijn schouders onder. Gaandeweg nam de vereniging de organisatie van postuniversitaire vorming in West-Vlaanderen op zich, aanvankelijk voor Geneeskunde en later ook voor andere wetenschappelijke disciplines met programma’s die aansloten bij wat afgestudeerde professionals nodig hebben in hun dagelijkse praktijk.

1 april 1985: hernoeming tot Postuniversitair Centrum West-Vlaanderen – Centrum Hoger Onderwijs

De vereniging werd vanaf 1 april 1985 hernoemd tot Postuniversitair Centrum West-Vlaanderen – Centrum Hoger Onderwijs, met als taak het organiseren van postuniversitaire nascholingsprogramma’s: enerzijds vanuit een eigen werking met thematische stuurgroepen en anderzijds door het ontdubbelen van Leuvense programma’s. Hierdoor werd de aanwezigheid van KU Leuven en Kulak in West-Vlaanderen versterkt. In 1985 werd Frank Baert aangesteld als directeur van het Postuniversitair Centrum, waarbij gedurende tien jaar de werking en het aanbod structureel verder uitgebouwd werd. 

22 februari 1995: reorganisatie van vzw tot rectorale Dienst Postacademische Vorming

Het decreet van de Vlaamse Overheid van 22 februari 1995 m.b.t. de deelname in en relaties met vzw’s, leidde het tot een reorganisatie. Daarbij werd de vereniging omgevormd tot een rectorale dienst van Kulak met als taak de organisatie van de universitaire permanente vorming en alle opdrachten die daarmee verband houden. De initiële doelstelling, de betrokkenheid van Kulak met de regio en op die manier de aantrekkelijkheid en de uitstraling van (KU Leuven) Kulak verhogen, werd hierdoor bijkomend benadrukt en verder versterkt. Geert Vervaecke werd eind 1995 de nieuwe directeur.

Deze rectorale dienst werd de Dienst Postacademische Vorming, bestaande uit het Postuniversitair Centrum (belast met de organisatie van postuniversitaire vorming) en het Studiecentrum Open Universiteit (voor het aanbieden van universitair afstandsonderwijs i.s.m. Open Universiteit Nederland). De oorspronkelijke vzw werd bij de reorganisatie behouden en kreeg de naam Domus Lovaniensis Brugensis, de vereniging van afgestudeerden van KU Leuven uit het noorden van West-Vlaanderen.

4 april 2003: herstructurering hoger onderwijs en groei van het Postuniversitair Centrum KU Leuven

Door de herstructurering van het hoger onderwijs na de Europese Bolognaverklaring in 1999 vergrootten het belang en de mogelijkheden tot levenslang leren. De concrete implementatie in Vlaanderen gebeurde met het structuurdecreet van 4 april 2003 dat de bachelor/master-structuur invoerde maar ook belangrijke implicaties had voor permanente vorming; met name certificering, flexibilisering en associatievorming. Het decreet gaf aan universiteiten en hogescholen formeel de opdracht en de bevoegdheid om naast bachelor-, master- en doctoraatsdiploma’s een certificeringskader uit te werken voor permanente vorming. 

Vanaf 2019-2020: overkoepelend voor alle campussen in West- en Oost-Vlaanderen

Een andere ingrijpende verandering in het hoger onderwijslandschap was de associatievorming en de daaropvolgende academisering. Wim Malfait, directeur sinds 1 januari 2003, werd vanaf 2007-2008 voorzitter van de werkgroep Permanente Vorming van de Associatie KU Leuven (tot begin 2019). Vanaf 2013-2014 droegen de hogescholen de onderwijsbevoegdheid over de academische opleidingen over aan de KU Leuven waarna het Postuniversitair Centrum de permanente vorming voor de geïntegreerde opleidingen van campus Brugge toevoegde aan de werking. Vanaf 2019-2020 werd de samenwerking structureel verder uitgebreid met de campussen Gent waardoor het Postuniversitair Centrum intussen de overkoepelende dienst permanente vorming is voor alle KU Leuven campussen in West- en Oost-Vlaanderen.

De fundamentele veranderingen van het hoger onderwijs hebben de werking van het Postuniversitair Centrum grondig veranderd. Daardoor kende het Postuniversitair Centrum sindsdien een significante groei, tot intussen een aanbod met meer dan 200 activiteiten per academiejaar en ruim 10.000 deelnemers die jaarlijks een opleiding bij het Postuniversitair Centrum volgen.

8 mei 2023: lancering Continue

Op 8 mei 2023 lanceerde de Associatie KU Leuven het platform Continue dat alle opleidingen levenslang leren van KU Leuven en de vijf partnerhogescholen bundelt. Als belangrijke organisator binnen KU Leuven Continue werd het Postuniversitair Centrum in maart 2024 hernoemd tot PUC - KU Leuven Continue.

Welk aanbod is er nu?

Op vandaag staat PUC - KU Leuven Continue er met een kwalitatief en uitgebreid aanbod aan opleidingen in het kader van levenslang leren. Voor professionals die verder willen groeien in hun job, voor breed geïnteresseerden die zich persoonlijk willen ontwikkelen, voor wie net als ons een passie heeft voor levenslang leren. Met #goingdigital slaagt PUC - KU Leuven Continue erin om deelnemers zowel on- als offline de opleidingen te bieden die persoonlijk en professioneel een grote meerwaarde zijn.

Vind hier de opleiding die bij jou past. 

Opleidingen