Additive Manufacturing | geannuleerd 3D printen toegepast voor jouw business

Additive Manufacturing | geannuleerd

3D printen toegepast voor jouw business

Intro

Additive Manufacturing (AM) is één van de belangrijkste technologische evoluties van de afgelopen jaren op vlak van productietechnieken. AM, ook gekend als 3D Printing, omvat een reeks technieken waarmee snel en nauwkeurig 3D objecten in uiteenlopende materialen kunnen worden vervaardigd. AM is geëvolueerd van prototyping methode tot fundamenteel nieuwe vervaardigingstechniek met diverse toepassingen in industriële productieomgevingen. Het vormt één van de schakels om het Industry 5.0 concept te ontsluiten.

Het laagsgewijs opbouwen van producten biedt voordelen in snelheid, kosten en vrijheid van ontwikkeling, ontwerp en productie. AM schept eveneens opportuniteiten als duurzaam alternatief voor traditionele productietechnieken voor bijvoorbeeld prototyping, productie van reserveonderdelen en mass customisation, gedecentraliseerde productie on demand. Met AM kan de ontwikkeling en het op de markt brengen van nieuwe producten substantieel versneld worden. Door het gebruik van AM technieken is het mogelijk om complexe, geïntegreerde ontwerpen in één productiestap te vervaardigen. Dankzij blijvende innovatie in technologie en materiaalportfolio vormt AM steeds vaker een aantrekkelijk alternatief, in het bijzonder voor kleinere series complexe onderdelen en de integratie van digitale productietechnologie.

België is één van de frontrunners op vlak van AM. Toch is het potentieel van deze technologie nog onvoldoende gekend in de industrie. Het laagsgewijs opbouwen van producten biedt voordelen in snelheid, kosten en vrijheid van ontwikkeling, ontwerp en productie. AM schept eveneens opportuniteiten als duurzaam alternatief voor traditionele productietechnieken voor bv. prototyping, productie van reserveonderdelen, mass customisation en gedecentraliseerde productie on demand.

Ontdek in deze opleiding de meerwaarde van Additive Manufacturing voor jouw business en leer hoe je 3D printen voor jouw toepassing optimaal kan benutten.

Wegens het grote industrieel en technologisch belang, ligt de klemtoon in deze opleiding op toepassingen voor metallische- en polymeermaterialen.

lees meer… minder…

Download folder

Ter plaatse

Wanneer?

Van 19/02/2024 t.e.m. 13/05/2024

Waar?

UGent Technologiepark
Departement Werktuigkunde

Docenten

Ludwig Cardon, Yannick Christiaens , Peter Dubruel, Joost Duflou, Philippe Hendrickx, Sven Hermans, Ruben Mertens, Michaël Vandezande, Brecht Van Hooreweder, Bart Vanleeuw, Kim Vanmeensel, Wim Van Paepegem, Bey Vrancken

lees meer… minder…

Basisprijs

2300 euro

Klap alles open Klap alles dicht

Doelstellingen

  • Je krijgt een helder overzicht van de actuele stand van zaken en meest recente innovaties op vlak van AM technologieën en materialen;
  • Je begrijpt hoe de verschillende 3D print technieken werken, wanneer en waar ze in het design-, ontwikkelings- en productieproces kunnen worden ingezet;
  • Je krijgt inzicht in de technische en economische factoren die de waardebepaling van AM t.o.v. conventionele productietechnologieën bepalen;
  • Je kan de duurzaamheid van AM genuanceerd evalueren, op vlak van zowel het product als het productieproces;
  • Je kan een ontwerp opmaken voor de productie van een complex, geïntegreerd product/onderdeel via 3D printen en u kan dit ontwerp optimaliseren met het oog op materiaal- en gewichtsreductie;
  • Je begrijpt de mogelijkheden van de AM technieken om tot aan de grenzen van de hoogst mogelijke toepasbaarheid te komen evenals de beperkingen;
  • Je krijgt inzicht in het potentieel van AM binnen concrete industriële toepassingsgebieden en kan dit vertalen naar uw eigen business;
  • Je kan de opgedane kennis toepassen in de praktijk.

Doelgroep

Deze opleiding in Additive Manufacturing/3D printen richt zich tot iedereen die betrokken is bij het ontwikkelings-, ontwerp- en productieproces van metaal- en polymeercomponenten (designers, ontwikkelaars, productie ingenieurs) en AM wil implementeren in de business en/of de mogelijkheden hiertoe wil onderzoeken.

Programma

In de folder, die u bovenaan deze pagina kan downloaden, vind u meer informatie over de inhoud en locatie van elke les.

MODULE 1: PRINCIPES EN TECHNIEKEN VOOR ADDITIVE MANUFACTURING

19 februari 2024   Basisconcepten van AM - KU Leuven -  Prof. Brecht Van Hooreweder, Prof. Bey Vrancken

26 februari 2024   Waardebepaling van AM

  • Techno-economische waardebepaling van AM - Agoria – Sven Hermans
  • Vormt AM een duurzame productietechnologie? - KU Leuven - Prof. Joost Duflou

4 maart 2024   AM van polymeercomponenten -U Gent - Prof. Ludwig Cardon

11 maart 2024   AM van metaalcomponenten - KU Leuven - Prof. Brecht Van Hooreweder, Prof. Bey Vrancken

18 maart 2024   Designprincipes voor AM - t.b.c

MODULE 2: INDUSTRIËLE TOEPASSINGEN VAN 3D PRINTING

15 april 2024   Prototyping

  • AM bij prototyping van functionele testen  - UGent - Prof. Jan Detand
  • Met AM van prototype naar finaal design - Ziggzagg - Michaël Vandezande

22 april 2024  3D printing in de maakindustrie

  • Metaal AM in de industrie - 3D Systems - Ruben Mertens
  • Materiaalkarakterisatie en modellering van 3D-geprinte metalen - UGent - Prof. Wim Van Paepegem
  • AM bij kunststofverwerking - UGent - Ellen Fernandez

29 april 2024   Biomedische- en biomateriaal toepassingen

  • AM voor biomedische toepassingen - Materialise - Bart Vanleeuw
  • Biomaterialen voor AM -  UGent - Prof. Peter Dubruel

6 mei 2024   Lucht- en ruimtevaart

  • Roosterstructuren voor lichtgewicht constructuren - KU Leuven - Prof. Brecht Van Hooreweder, Prof. Bey Vrancken
  • AM in de lucht- en ruimtevaart: toepassingen en beperkingen - Sabca – Philippe Hendrickx

WORKSHOPS 

In deze hands-on workshops kan u de opgedane kennis zelf in de praktijk omzet. Dit gaat van de digitale voorbereiding van de bestanden voor het te printen onderdeel, over het voorbereiden en opzetten van de machine, tot het 3D printen van het onderdeel en de nabewerking.

Om praktische redenen wordt per workshop het aantal deelnemers beperkt tot 10. De workshops gaan door op hetzelfde moment, dus u kan slechts voor één van beide inschrijven.

13 mei 2024

  • Workshop AM met metaalcomponenten
  • Workshop AM met polymeercomponenten

Organisatie

Deze opleiding is een samenwerking tussen het Postuniversitair Centrum van de KU Leuven en UGain – UGent Academie voor Ingenieurs.

Met de steun van Agoria en Flanders Make@KU Leuven

Praktisch

Wanneer?

De lessen vinden plaats van 17:00 tot 20:30 uur (behalve op 22/04 is er les tot 21:00 uur). Tijdens de lessen is een pauze met broodjesmaaltijd voorzien.

Op 4/03 en 11/03 wordt er telkens optioneel een labobezoek aangeboden voorafgaand aan de les van 16:00 tot 17:00 uur.

Waar?

Celestijnenlaan 300, 3001 Leuven - Heverlee

Technologiepark 60, 9052 Zwijnaarde

Prijs

De deelnameprijs is €2300. Vermeld in de opmerkingen welke workshop u wenst te volgen: 'AM met metaal componenten' of 'AM met kunststofcomponenten'

Bij deelname van meerdere personen van dezelfde organisatie ontvangt u 10% korting.

Leden van Agoria ontvangen 10% korting vanaf de eerste deelnemer.

Indien de workshops volzet zijn, bedraagt de deelnameprijs voor de lessen €1850.

Inschrijven

Schrijf online in vóór 11/02/2024.

Bespaar op je deelnamekosten via de kmo-portefeuille. Ons erkenningsnummer is DV.O102270. Bij het indienen van je aanvraag kies je het thema ”Innovatie” en het advies “technologieverkenning”.

Partners

UGain – UGent Academie voor Ingenieurs

Meer opleidingen op KU Leuven Continue

Wie levenslang wil leren, is bij KU Leuven aan het juiste adres. Het aanbod van KU Leuven Continue stilt je honger naar kennis en kunde: van postgraduaatsopleidingen tot korte trainingen, lezingen, afstandsonderwijs en trajecten die werken en studeren combineren.

Ontdek KU Leuven Continue. Ook alle opleidingen van PUC - KU Leuven Continue vind je daar terug.

keyboard_arrow_up